Nepodpísaný dovolenkový lístok a výpoveď

poradnaporadna

Chcem sa spýtať, či dôvodom na rozviazanie pracovného pomeru je nepodpísanie dovolenkového lístka zamestnancom v deň nástupu dovolenky, ale až na konci mesiaca pri odovzdávaní uzatvorenia dochádzky. Dovolenkový lístok bol podpísaný priamym nadriadeným a s jeho súhlasom.

Poradňa: Konkrétny postup schvaľovania dovolenky býva určený v internom predpise zamestnávateľa, niekde majú zavedený elektronický systém, u niektorých zamestnávateľov sa používajú papierové dovolenkové lístky. Ak zamestnanec nedodrží postup, ktorý je u zamestnávateľa zavedený, môže sa jednať o porušenie pracovnej disciplíny.

 

Zákonník práce v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny používa dva pojmy, závažné porušenie pracovnej disciplíny a menej závažné porušenie pracovnej disciplíny a s každým s týchto porušení spája aj určité následky. Zákon nestanovuje, aké konania zamestnanca sa považuje za závažné porušenie a za menej závažné, diferenciácia je ponechaná na zamestnávateľoch. Zamestnávateľ môže ustanoviť v internom predpise, zvyčajne v pracovnom poriadku, aké konania zamestnanca sa budú považovať za závažné a menej závažné porušenie pracovnej disciplíny.

 

V prípade, ktorý uvádza pisateľ, nedošlo k čerpaniu dovolenky bez súhlasu zamestnávateľa (jednalo by sa vlastne o neospravedlnenú neprítomnosť na pracovisku), ale nebol dodržaný postup stanovený u zamestnávateľa pri čerpaní dovolenky. Toto porušenie podľa nášho názoru nie je porušením takej intenzity, aby mohlo byť považované za závažné porušenie pracovnej disciplíny.

 

Ak zamestnávateľ vyhodnotil konanie zamestnanca ako menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže byť dôvodom výpovede zo strany zamestnávateľa, jedine ak bol zamestnanec v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede, t.j. ak sa jedná o opakované porušenie pracovnej disciplíny. Ak je zamestnancovi daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.

 

Ak zamestnávateľ vyhodnotil konania zamestnanca ako závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže byť dôvodom výpovede zo strany zamestnávateľa a to aj bez predchádzajúceho upozornenia; v tom prípade sa pracovný pomer tiež skočí uplynutím výpovednej doby, prípadne zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancom z dôvodu závažného porušenia pracovnej disciplíny; v tom prípade sa pracovný pomer skončí doručením oznámenia o okamžitom skončení pracovného pomeru.

 

17.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dovolenka Kariera2011 Ukoncenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy