Zníženie základu dane

právna poradňaprávna poradňa

Objavil som Váš článok, v ktorom sa okrem iného uvádza „Zákon umožňuje znížiť si čiastku, z ktorej sa vypočítava daň z príjmu (základ dane) o určité položky. V súčasnosti je umožnené znížiť si základ dane o tieto položky, tzv.: na daňovníka, na manželku (manžela), príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, finančné prostriedky na účelové sporenie, poistné na životné poistenie.“ Prosím o vysvetlenie, čo mám rozumieť pod týmito pojmami „finančné prostriedky na účelové sporenie."

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 11 ods. 4 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, daňovník si môže znížiť daňový základ o nasledujúce nezdaniteľné časti základu dane: príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie podľa osobitného predpisu, finančné prostriedky na účelové sporenie a poistné na životné poistenie. Tieto príspevky daňovníka je možné odpočítať od základu dane vo výške preukázateľne zaplatenej v zdaňovacom období, v úhrne najviac do výšky 398,33 eura. V prípade jednorazovo zaplateného poistného na životné poistenie dohodnutého na dobu určitú sa jednorazové poistné rovnomerne rozpočíta na zdaňovacie obdobia podľa poistnej doby, a to počnúc zdaňovacím obdobím, v ktorom bolo jednorazové poistné preukázateľne zaplatené. V prípade jednorazovo zaplateného poistného na životné poistenie dohodnutého na dobu neurčitú sa jednorazové poistné rovnomerne rozpočíta na obdobie desiatich po sebe nasledujúcich rokov, a to počnúc zdaňovacím obdobím, v ktorom bolo jednorazové poistné preukázateľne zaplatené.

 

Na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane titulom účelového sporenia musia byť splnené tieto podmienky:

 

a) dohodnutá doba platenia účelového sporenia je najmenej desať rokov, pričom daňovníkovi nie je vyplatené plnenie z účelového sporenia pred uplynutím tejto lehoty, a súčasne

 

b) plnenie z účelového sporenia nastane najskôr dovŕšením 55. roku života daňovníka.

 

Na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane titulom poistného na životné poistenie musia byť splnené tieto podmienky:

 

a) dohodnutá poistná doba je najmenej desať rokov, pričom výplata poistného plnenia pre prípad dožitia sa konca poistnej doby je dohodnutá v poistnej zmluve najskôr pre rok, v ktorom daňovník dovŕši 55 rokov života, alebo

 

b) poistná doba je dohodnutá na dobu neurčitú, pričom výplata poistného plnenia nastane najskôr po uplynutí doby desiatich rokov od uzavretia životného poistenia a najskôr v roku, v ktorom daňovník dovŕši 55 rokov života.

 

Ak daňovník nedodrží vyššie uvedené, je povinný zvýšiť základ dane do troch zdaňovacích období od skončenia zdaňovacieho obdobia, v ktorom došlo k porušeniu ustanovených podmienok o sumu zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, platieb finančných prostriedkov na účelové sporenie a platieb poistného na životné poistenie, o ktorú si v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach znížil základ dane. Nedodržaním podmienok je aj výplata odstupného z doplnkového dôchodkového sporenia pred dovŕšením 55. roku života daňovníka a pred uplynutím desiatich rokov od uzavretia účastníckej zmluvy. Ak životné poistenie zanikne neplatením, výpoveďou, dohodou alebo odstúpením pred uplynutím doby desiatich rokov od začiatku životného poistenia alebo pred kalendárnym rokom, v ktorom daňovník dovŕši 55 rokov života, daňovník je povinný zvýšiť základ dane o sumu poistného zaplateného na životné poistenie, o ktorú si znížil základ dane, do konca troch zdaňovacích období od skončenia zdaňovacieho obdobia, v ktorom došlo k porušeniu ustanovených podmienok.

 

V zmysle ustanovenia § 2 zákona o dani z príjmov, účelovým sporením je vkladanie finančných prostriedkov do banky alebo investovanie finančných prostriedkov prostredníctvom spoločnosti poskytujúcej investičné služby alebo služby v oblasti kolektívneho investovania, ktorá je podľa osobitných predpisov oprávnená takúto službu poskytovať, na zabezpečenie príjmu plynúceho daňovníkovi po dovŕšení 55 rokov života. Životným poistením je životné poistenie v zmysle zákona o poisťovníctve, z ktorého daňovníkovi bude plynúť príjem najskôr v roku, v ktorom daňovník dovŕši 55 rokov života.

 

2.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy