Pracovná pohotovosť a odmeňovanie

poradňaporadňa

Mala som 7,5 hodiny pracovnú pohotovosť na telefón. Akú odmenu mi mal vyplatiť zamestnávateľ?

Poradňa: Pracovná pohotovosť je čas mimo rámca rozvrhu pracovných zmien a nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času, počas ktorého sa zamestnanec na základe dohody so zamestnávateľom alebo na jeho príkaz zdržiava po určený čas na dohodnutom mieste a je pripravený na výkon práce podľa pracovnej zmluvy. Pracovnú pohotovosť možno nariadiť alebo dohodnúť len v odôvodnených prípadoch a na zabezpečenie nevyhnutných úloh.

Pracovnú pohotovosť rozdeľuje Zákonník práce v ustanovení § 96 na neaktívnu a aktívnu časť.

Čas, počas ktorého sa zamestnanec zdržiava na pracovisku a je pripravený na výkon práce, ale prácu nevykonáva, je neaktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa považuje za pracovný čas. Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti na pracovisku patrí zamestnancovi mzda vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej však vo výške minimálneho mzdového nároku ustanoveného v § 120 ods. 4 Zákonníka práce v eurách za hodinu pre prvý stupeň náročnosti práce. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodnú na poskytnutí náhradného voľna za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti na pracovisku, patrí zamestnancovi mzda podľa prvej vety a za hodinu tejto pracovnej pohotovosti hodina náhradného voľna; za čas čerpania náhradného voľna zamestnancovi mzda nepatrí.

Čas, počas ktorého sa zamestnanec zdržiava na dohodnutom mieste mimo pracoviska a je pripravený na výkon práce, ale prácu nevykonáva, je neaktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa nezapočítava do pracovného času. Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska patrí zamestnancovi náhrada najmenej 20% minimálneho mzdového nároku ustanoveného v § 120 ods. 4 v eurách za hodinu pre prvý stupeň náročnosti práce.

Čas, keď zamestnanec počas pracovnej pohotovosti vykonáva prácu, je aktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa považuje za prácu nadčas.

Pracovnú pohotovosť môže zamestnávateľ nariadiť najviac v rozsahu osem hodín v týždni a najviac v rozsahu 100 hodín v kalendárnom roku. Nad tento rozsah je pracovná pohotovosť prípustná len po dohode so zamestnancom.

Ustanovenie § 120 ods. 4 Zákonníka práce stanovuje minimálne mzdové nároky, ktoré sa používajú pri stanovení mzdy za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti a sú nasledovné
StupeňKoeficient minimálnej mzdy
11,0
21,2
31,4
41,6
51,8
62,0

Suma minimálnej mzdy je na rok 2010 stanovená vo výške 307,70 eura za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou a 1,768 eura za každú hodinu odpracovanú zamestnancom.

V zmysle vyššie uvedeného vyplýva, že ak neaktívna časť pracovnej pohotovosti prebiehala na pracovisku , patrí zamestnancovi mzda vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej však vo výške minimálneho mzdového nároku ustanoveného v § 120 ods. 4 v eurách za hodinu pre prvý stupeň náročnosti práce, teda najmenej vo výške 1,768 Eur za hodinu.

Ak neaktívna časť pracovnej pohotovosti prebiehala mimo pracoviska, patrí zamestnancovi náhrada najmenej 20 % minimálneho mzdového nároku ustanoveného v § 120 ods. 4 v eurách za hodinu pre prvý stupeň náročnosti práce, teda najmenej 0,3536 Eur za hodinu.
6.4.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy