Pracovné voľno a zrážka zo mzdy

poradňaporadňa

V mesiaci december som mala vypísanú dovolenku na dni 30. a 31.12.2009 s ktorou súhlasil starosta obce. Dovolenku som nevybrala, lebo som musela navštíviť lekára, ale podpis na žiadosti o pracovné voľno som nemala od pána starostu, nakoľko nebol prítomný v práci. V novom roku som zabudla oznámiť starostovi, že som namiesto dovolenky čerpala pracovné voľno - návštevu lekára. Pri kontrole pán starosta zistil, že žiadosť o pracovné voľno z jeho strany nie je podpísaná a bral to ako podvod z mojej strany. Ani ma neupozornil a ihneď z môjho tarifného platu stiahol sumu vo výške 66,38 €. Postupoval starosta správne? Má na to nárok bez akéhokoľvek upozornenia znížiť plat zamestnancov.

Poradňa: V prvom rade je potrebné poukázať na skutočnosť, že zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno potrebné na vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení, a to pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času; a ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

Z uvedeného vyplýva, že zamestnanec je povinný preukázať a ospravedlniť nárok na pracovné voľno, nie je však nevyhnutné, aby vopred oznámil a dokonca si vyžiadal aj súhlas zamestnávateľa; tento postup by bol v prípade náhlej potreby ošetrenia neaplikovateľný.

V prípade dovolenky zamestnanca sa vyžaduje predchádzajúci súhlas zamestnávateľa s čerpaním dovolenky a analogicky môžeme usudzovať na uplatnenie rovnakého postupu v prípade nečerpania už schválenej dovolenky.

V prípade výkonu prác vo verejnom záujme sa pracovný pomer riadi zákonníkom práce, pokiaľ v konkrétnom prípade nie je uvedené inak. Tarifná plat zamestnanca je stanovený zákonom a závisí od zaradenia zamestnanca do príslušnej platovej triedy. Postup pri uplatnení zrážok zo mzdy sa riadi ustanoveniami Zákonníka práce, ktorý konkrétne stanovuje, aké zrážky a v akom poradí je zamestnávateľ oprávnený vykonať zo mzdy zamestnanca, a to : zrážky poistného na sociálne poistenie, preddavkov poistného na verejné zdravotné poistenie, nedoplatku z ročného zúčtovania preddavkov na verejné zdravotné poistenie, príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré platí zamestnanec, zrážky preddavku na daň alebo dane, nedoplatku preddavku na daň, daňového nedoplatku, nedoplatku, ktorý vznikol zavinením daňovníka na preddavku na daň a na dani vrátane príslušenstva a nedoplatku z ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti.
Následne môže zamestnávateľ zraziť zo mzdy len
a) preddavok na mzdu, ktorý je zamestnanec povinný vrátiť preto, že neboli splnené podmienky na priznanie tejto mzdy,
b) sumy postihnuté výkonom rozhodnutia nariadeným súdom alebo správnym orgánom,
c) peňažné tresty a pokuty, ako aj náhrady uložené zamestnancovi vykonateľným rozhodnutím príslušných orgánov,
d) neprávom prijaté sumy dávok sociálneho poistenia a dôchodkov starobného dôchodkového sporenia alebo ich preddavky, štátnych sociálnych dávok, dávok v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi, peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia a peňažného príspevku za opatrovanie, ak je zamestnanec povinný ich vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa osobitného predpisu,
e) nevyúčtované preddavky cestovných náhrad,
f) náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo jej časť, na ktorú zamestnanec stratil nárok alebo mu nárok nevznikol,
g) náhradu mzdy za dovolenku, na ktorú zamestnanec stratil nárok, prípadne na ktorú mu nárok nevznikol,
h) sumu odstupného alebo jeho časť, ktorú je zamestnanec povinný vrátiť

Ďalšie zrážky zo mzdy, môže zamestnávateľ vykonávať len na základe písomnej dohody so zamestnancom o zrážkach zo mzdy, alebo ak povinnosť zamestnávateľa vykonávať zrážky zo mzdy a iných príjmov zamestnanca vyplýva z osobitného predpisu. (napr. v prípade splácania dlhu zamestnanca, ktorý podpísal so svojím veriteľom písomnou dohodou medzi o zrážkach zo mzdy a z iných príjmov)
3.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy