Neobjektívne ohodnotenie produktivity práce a následna výpoveď

poradňaporadňa

Pracujem v architektonickej kancelárii a môj zamestávateľ zaviedol akciu "hviezdna úroveň", čo predstavovalo nárast splnenia týždenných štatistík z pôvodných cca 25 jedníc na "hvieznu úroveň" v priebehu cca 5 týždňov postupne na 42,5 jedníc, čo predstavuje v podstate 200% výkon za tú istú mzdu.

Jednice by som dokázala naplniť len v prípade, že by som ich nepočítala - ako mi môj nadriadený odporučil ("na hodiny" = 40 hodín týždenne = 25 jedníc / čo by predstavovalo, že by som k splneniu musela stráviť cca 70 týždenne), ale na počet vyprodukovanách formátov A4...vtedy by som ich vedela splniť. Novšak ja som robila za ostatné obdobie prácu kreatívnu, koncept a ten nemá niejakú mernú jednotku, max. nejaký nepísaný interný termín, kt. som splnila. "Hviezdna úroveň" mala slúžiť na vyradenie z tímu zo 40 projektantov tých "nehviezdnych". Zamestnávateľ evidentne potrebuje znížiť stavy. Chcem sa spýtať či takéto merítko produktivity práce je objektívne a či na základe tohto ma právo ma "vyhodiť" a za akých podmienok.

Poradňa: Vzhľadom na nespočetne množstvo pracovných pozícií a pracovných náplní nie je možné stanoviť všeobecne platné objektívne kritériá hodnotenia práce.

Zamestnávateľ je oprávnený dať zamestnancovi výpoveď len v prípadoch stanovených v Zákonníku práce, konkrétne v ustanovení § 63 .Okrem iného, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak zamestnanec neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil. Ako vyplýva z vyššie citovaného ustanovenia, zamestnávateľ je povinný najprv zamestnanca upozorniť na neuspokojivé plnenie pracovných úloh.
Ak je splnená podmienka podľa predchádzajúceho odseku, zamestnávateľ je oprávnený dať zamestnancovi výpoveď, pričom aj v tomto prípade bude pracovný pomer ukončený uplynutím výpovednej doby.


Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy