Neviete, ako začať podnikať? Zoberte si príklad z Jamesa, brata Kate Middleton

James Middleton a jeho penové cukríky marshmallowsJames Middleton a jeho penové cukríky marshmallows Zdroj: flickr.com

Jamesovi Middletonovi nepochybne pomohol k jeho novému biznisu aj fakt, že jeho staršia sestra Kate Middleton je matkou budúceho nasledovníka anglického trónu. James vďaka svojmu podnikateľskému nápadu vdýchol život obľúbenej sladkosti – penovému cukríku marshmallow, na ktorý vám vytlačí akýkoľvek obrázok, dokonca aj ten váš – selfie.

James Middleton sa pustil do svojho druhého biznisu presne pred rokom, keď oznámil, že sa stane súčasťou začínajúceho startupu. Spolu so svojím spoločníkom Andym Bellom sa rozhodol tlačiť fotografie z Instagramu a Facebooku na penové cukríky marshmallows. Jeho rodine a známym sa  vtedy tento nápad zdal až príliš dobrý na to, aby mohol byť zrealizovaný. James to však so startupom myslel vážne.

Penové cukríky Marshmallows sú známe najmä v anglicky hovoriacich krajinách. Ide o originálne cukríky, ktoré je možné ugrilovať alebo primiešať do kávy, kde vám vytvoria neuveriteľnú penu. James prišiel s originálnym nápadom – marshmallowky potlačiť obľúbenými fotografiami.

„Keď sa vidíte na penových cukríkoch alebo na nich vidíte svojho domáceho miláčika, na chvíľu sa zastaví čas a tento moment si dokážete viac vychutnať. Predstavte si, že tento cukrík vložíte do kávy a hneď máte o zábavu postarané,“ vysvetľuje James Middleton. 

Podnikanie po druhé

Podnikanie s penovými cukríkmi nie je Jamesovou prvotinou. Po skončení štúdia v roku 2011 založil spoločnosť Cake Kit, ktorá však neprosperovala tak, ako si predstavoval. Vysoké náklady na balenie a prepravu domácich koláčov ho zruinovali, preto sa začal obzerať po ďalších možnostiach. Hľadal riešenie, ako malé sladkosti ľahko a za menšie náklady dopraviť až pred dvere svojich zákazníkov.

Nakoniec sa mu to podarilo. Založil spoločnosť Boomf a spolu so svojím spoločníkom sa pustil do potlače marshmallowiek. Až tie mu priniesli zaslúžený úspech. Po troch mesiacoch od ich uvedenia na trh zarobil 100 tisíc libier.

Jamesova spoločnosť hľadá momentálne vhodného investora, ktorý by mu s penovými cukríkmi pomohol preraziť vo svete. Penové cukríky už začali predávať v Amerike a uvažujú nad výrobou automatu, ktorý by na marshmallovky vytlačil fotografiu priamo v obchodoch v New Yorku. Marshmallowky sú balené v papierovej škatuli po 9 kusov, z ktorých každý môže mať inú potlač. Cena balenia je 26 dolárov vrátane dopravy.

Penové cukríky marshmallows v Galéria fotiek (3) Zdroj: Boomf

Ako vznikol nápad

Tlačiť fotografie z Instagramu na penové cukríky marshmallow vznikal v Jamesovej hlave niekoľko rokov. V prvom rade bolo nevyhnutné nájsť vhodnú zmes, ktorú by pomocou tlačovej techniky dostal na povrch cukríkov ako jedlý atrament. James rozmýšľal aj nad inými typmi pochutín, avšak penové cukríky sa mu zdali najvhodnejšie, keďže ich je možné použiť v rôznych formách, a ako sám povedal, je s nimi zábava.

Brat Kate Middleton plánuje v blízkej budúcnosti ďalší produkt z penových cukríkov. Už onedlho si budete môcť dať vytlačiť obrázok vo formáte A3. V jeho spoločnosti Boomf majú aj ďalšie šialené nápady, ktoré vznikli vďaka brainstormingu. Pre Biely dom chcú na penové cukríky tlačiť dokumenty, ktoré majú byť po prečítaní zničené.

Penové cukríky marshmallows v Galéria fotiek (3) Zdroj: Boomf

Práca je záľuba. Záľuba je zábava

To, čo je pre Jamesa Middletona na podnikaní najdôležitejšie, platí aj pre ostatných, ktorí plánujú podnikať alebo založiť startup. Svoju prácu musíte milovať!

„Svoju prácu mám rád. Dokonca ju ani nepovažujem za prácu. Čestne môžem prehlásiť, že do nej rád chodím. Sú dni, kedy máme toho veľa a je omnoho viac stresu. Potom si položím otázku: „Ako som sa dostal až sem?“ a zároveň si odpovedám: „Naďalej musím spať, jesť a ísť za svojou vášňou. Bez nej by som neprežil,“ vysvetľuje James Middleton.

Startupy nevznikajú z hodiny na hodinu. Startupové myšlienky sa rodia postupne. Nemusíte preto vymyslieť niečo, čo na trhu ešte nie je, stačí, ak obnovíte starý produkt a vdýchnete mu nový život. Jednoducho ho zlepšite.

Viac o téme: Nápad Podnikanie Kate middleton Startup Biznis nápad Podnikateľský nápad James middleton
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Flickr.com, Text: ami, Zdroj: Zdroj: Nymag.com; Inc.com; Startups.co.uk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy