Podnikateľského ducha majú aj slovenskí športovci. V čom podnikajú?

Marián Hossa, Dominika Cibulková, Dominik Hrbatý. Ich úspech nevedie iba cez zápasy a turnaje, ale aj cez podnikateľskú dráhu.Marián Hossa, Dominika Cibulková, Dominik Hrbatý. Ich úspech nevedie iba cez zápasy a turnaje, ale aj cez podnikateľskú dráhu. Zdroj: Koláž KI

Aj vrcholoví športovci podnikajú. Nezarábajú iba zo športových aktivít, ale aj z iných činností. Na podnikateľskú dráhu sa vydali už počas svojej aktívnej kariéry. Príkladom je napríklad slovenský hráč NHL Marián Hossa, tenistka Dominika Cibulková alebo bývalý vrcholový tenista Dominik Hrbatý.

Vo svete zarábajú vrcholoví športovi nielen na svojom športe, ale aj na prepožičiavaní svojej tváre do reklám. Príkladom je napríklad tenista Roger Federer, pilot formuly 1 Michael Schumacher alebo bývalý anglický futbalista David Beckham. Vďaka vrcholovým športovým výsledkom stúpa cena každého hráča a firmy sa o nich pretekajú, kto ich bude reprezentovať v najbližšej reklame. Ak im však taktáto forma zárobku nie je dostačujúca, púšťajú sa do rozbehu vlastnej spoločnosti. Výnimkou nie sú ani slovenskí športovci. Tí nezaostávajú za zahraničnými "hviezdami". Ich príjmy z podnikania potom závisia, aký je ich predmet podnikania a v akej krajine pôsobia.

Výhodou podnikavých športovcom je ich štartovací kapitál. Zarobené peniaze môžu investovať podľa svojho uváženia - do nehnuteľností, cenných papierov alebo do rozbehu vlastnej spoločnosti. Podnikateľského ducha v sebe nezaprie napríklad hokejový hráč Marián Hossa, ktorý pôsobí v zámorskej NHL. So svojim bratrancom Petrom Peštom má založenú spoločnosť, ktorá dodáva hlboko zmrazené výrobky a chladené hydinové mäso.  Svoje gastronomické výrobky, medzi ktoré patria aj pirohy alebo plnené knedličky, predávajú po celom Slovensku. Pred dvoma rokmi dokonca podpísala jeho firma zmluvu s Ministerstvom obrany na dodávku tovaru mrazených kurčiat a kačíc.

Na podnikateľskú dráhu sa dala aj naša tenistka Dominika Cibulková, ktorá iba tento týždeň predstavila kolekciu oblečenia vlastnej značky. Na väčšine tričiek je potlačená fotka s nápisom „Pome!“. Tento pokrik sprevádzal Dominiku počas turnajov na Australian Open.

"S myšlienkou prezentovať oblečenie vlastnej značky som koketovala už dva roky, súvisí to s našou nadáciou Aby hviezdy nehasli. Dúfam, že nová kolekcia sa ujme nielen na Slovensku. Trvalo dlho, kým sme to celé vymysleli. Domi je pre mňa charakteristické, tak ma oslovujú aj na turnajoch v zahraničí,“ hovorí Dominika Cibulková.

Produkty pod názvom Domi sa začnú predávať počas víkendového zápasu 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie medzi Slovenskom a Nemeckom v bratislavskom NTC.

Marián Hossa Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA
Dominika Cibulková Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA
Dominik Hrbatý Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA

Na podnikateľskú dráhu sa dal aj jeden z našich najlepších tenistov Dominik Hrbatý. Podniká s nehnuteľnosťami. Na bratislavskej kolibe postavil luxusný apartmánový bytový komplex. Dominik hľadal cestu, ako by mohol peniaze vyhraté na tenisových turnajoch investovať. V banke by jeho peniaze stratili svoju hodnotu a tak sa rozhodol ich vložiť do podnikania. Do podnikania sa však nepustil sám. V čase jeho neprítomnosti dozeral na výstavbu bytového komplexu a predaj nehnuteľností jeho otec Dominik Hrbatý starší.

Tak ako športu, aj biznisu je potrebné venovať. Len tak je možné dosiahnuť úspech. Rozmýšľate nad rozbehnutím podnikania aj vy? Pozrite si inšpiračné videá na KarieraInfo.sk.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Duch Hossa Hrbatý Šport Slovenskí Dominik Podnikanie Marián Športovci Vrcholoví Podnikateľský
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: SITA, Text: Andrea Miklasová, Zdroj: TASR; Topky.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy