3 biznis lekcie od najbohatšieho muža Číny, zakladateľa Alibaby

Zakladateľ spoločnosti Alibaba Jack MaZakladateľ spoločnosti Alibaba Jack Ma Zdroj: SITA

Čínan Jack Ma, jeden z najbohatších ľudí sveta, prepísal históriu americkej burzy, keď hlavný balík akcií predal za neuveriteľných 22 miliárd dolárov. Hodnota jeho majetku sa odhaduje na 230 miliárd dolárov.

Jack Ma zbohatol vďaka inšpirácií v Silicon Valley, kde ho uchvátil internetový svet. Časť z neho túžil mať aj doma a tak v deväťdesiatich rokoch začal vytvárať webové stránky. Až koncom roka 1999 založil  spolu so skupinou priateľov vo svojom jednoizbovom byte spoločnosť Alibaba. Jeho stránka je čínskou verziou obchodnej webstránky eBay a jej obrat prevyšuje objem Amazonu a Ebay dohromady.

Najväčším vzorom v biznise bol pre Jacka Ma hlavný filmový hrdina Forrest Gump, ktorý vždy dokázal zvíťaziť nad svojím problémom. Podľa Jacka nastal čas, kedy by mal  on sám inšpirovať podnikateľov v tom, ako sa stať úspešným. Jeho základnou filozofiou je rozpoznať v dnešnej dobe správne hodnoty a dokázať udržať rovnováhu medzi nimi a dlhodobými cieľmi. Jack Ma verí, že tí, čo chcú byť úspešní, sa jedného dňa  úspešnými stanú.

Zakladateľ spoločnosti Alibaba Jack Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA

3 lekcie pre podnikateľov od Jacka Ma

  1. Čím viac peňazí, tým väčšie problémy
    Čím viac peňazí máte, tým sa stretávate s väčšími problémami. Týka sa to hlavne správneho investovania peňazí. Keď máte 1 milión dolárov, ste šťastný človek. Keď máte 10 miliónov dolárov, už máte problém, pretože vaše peniaze ohrozuje inflácia. Keď máte 100 miliónov dolárov, musíte začať veriť iným, že vaše peniaze investujú lepšie, ako by ste to urobili vy.
  2. Snívajte o veľkých veciach
    Aj keď sme našu spoločnosť Alibaba založili v roku 1999 v malom byte, dnes sme úspešní nie preto, že sme odviedli skvelú prácu, ale preto, že sme neprestali počas celých pätnástich rokov snívať, že internet dokáže pomôcť malým a stredným podnikateľom.
  3. Podporujte mladých
    Dnešní mladí ľudia sú ako malé semiačka v pôde. Jedného dňa vyrastú a môžu zmeniť svet, v ktorom budete žiť aj vy. Pomôžte im byť úspešnými a pamätajte, že všetko, čo je malé, je krásne. Dajte im priestor, aby mohli zakladať malé podniky, z ktorých jedného dňa vyrastú veľké spoločnosti.
Viac o téme: Biznis Podnikanie Čínan Lekcie Jack ma Alibaba Najbohajší muž sveta
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: SITA, Zdroj Inc.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy