Umelci: Pri začatí aj ukončení podnikania musíte podať čestné vyhlásenie

Umelci budú podávať o ukončení aj začatí podnikania čestné vyhlásenie.Umelci budú podávať o ukončení aj začatí podnikania čestné vyhlásenie. Zdroj: thinkstock.com

Nová situácia nastala pre autorov a umelcov. Ich status SZČO v sociálnom poistení nebude závisieť od registrácie na daňovom úrade, ale od charakteru príjmov.

Sociálna poisťovňa upozorňuje autorov a umelcov, že ak skončia s podnikaním, teda s autorskou a umeleckou činnosťou, aby čo najskôr o tom doručili čestné vyhlásenie do pobočky Sociálnej poisťovne príslušnej podľa ich bydliska. Status samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) v sociálnom poistení bude totiž od 1. júla závisieť od charakteru príjmov dosiahnutých v minulom roku, a nie od registrácie na daňovom úrade, ako je tomu v súčasnosti.

"Nová situácia platí pre SZČO, ktoré nevykonávajú činnosť na základe oprávnenia na podnikanie, ide o autorov a umelcov. Keďže postavenie SZČO už od 1. júla nebude založené na registrácii na daňovom úrade, poistenie takých osôb už nebude zanikať dňom skončenia registrácie na daňovom úrade, ale v sociálnom poistení bude pre tieto osoby platiť nový inštitút, a to čestné vyhlásenie," priblížila zmenu Andrea Zahoranová z odboru výberu poistného Sociálnej poisťovne (SP)- ústredie.

Ak povinne poistený autor alebo umelec čestne vyhlási Sociálnej poisťovni, že prestal vykonávať činnosť autora alebo umelca, zanikne jeho povinné poistenie SZČO, a to najskôr odo dňa doručenia tohto vyhlásenia Sociálnej poisťovni.

"Na druhej strane, ak autor alebo umelec začne opätovne vykonávať túto činnosť, preukáže to Sociálnej poisťovni čestným vyhlásením. Podľa výšky jeho príjmov za posudzovaný kalendárny rok môže dôjsť k vzniku jeho povinného poistenia SZČO odo dňa, od ktorého podľa jeho čestného vyhlásenia vykonáva túto činnosť, najskôr však odo dňa doručenia tohto vyhlásenia Sociálnej poisťovni," upozornila Zahoranová.

U autorov a umelcov sa berú do úvahy len ich aktívne príjmy, napríklad z vytvorenia diela a umeleckého výkonu vrátane príjmov z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych diel a iných diel na vlastné náklady a z použitia alebo poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva.

"Samozrejme platí, že ak má autor a umelec ešte aj iné oprávnenie na výkon podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti, napríklad živnosť, licenciu, povolenie a podobne, pre vznik, trvanie alebo zánik jeho povinného poistenia SZČO sú rozhodujúce všetky jeho dosiahnuté príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti," spresnil hovorca SP Peter Višváder.

Prvýkrát sa príjmy autorov a umelcov posudzovali na účely vzniku povinného poistenia SZČO k 1. júlu 2013 a k 1. októbru 2013 vtedy, ak mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2012. Pokiaľ za rok 2013 dosiahli príjem vyšší ako 4830 eur a platia poistné, neprihlasujú sa naň opätovne.

"Mení sa im však výška poistného, ktorú sú povinní platiť od júla 2014. Prvá splatnosť nového poistného je v auguste 2014," upozornil Višváder.

Ak ale ich minuloročné príjmy dosiahli 4830 eur a menej, poistenie SZČO im k 30. júnu tohto roka zanikne, a k 30. septembru 2014 tým, ktorí majú za rok 2013 predĺženú lehotu na podanie daňového priznania.

"Potrebné je, aby podali odhlášku z poistenia na tlačive Registračný list fyzickej osoby (FO) najneskôr do 8. júla 2014. Pri odložení daňového priznania za rok 2013 podávajú odhlášku do 8. októbra 2014," dodal Višváder.

Viac o téme: Domáce Sociálna poisťovňa Umelci Podnikatelia SP Čestné vyhlásenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy