10 najväčších nezmyslov o podnikateľoch

Vďaka podnikaniu zbohatnete. To je mýtus.Vďaka podnikaniu zbohatnete. To je mýtus. Zdroj: thinkstock.com

Existuje iba jedna cesta ako môžete zbohatnúť. V klasickom zamestnaní to určite nebude, preto by ste sa mali pustiť do podnikania. Aj vy ste už počuli z úst nejedného človeka takéto odporúčanie?

Existujú viaceré mýty, ktoré kolujú o podnikateľoch v nepodnikateľskom prostredí. Jeden z najväčších mýtov je, že iba vďaka vlastnému podnikaniu si môžete zvýšiť svoj príjem. Avšak na podnikanie neexistujú jeden zaručený recept, ktorý vám prinesie bohatstvo. Vďaka podnikaniu však môžete využiť šancu, aby ste sa obohatili.

Aj keď je podnikanie obohacujúce, podnikateľská dráha nie je pre každého. Ak uvažujete o vstupe do podnikania, mali by ste zvážiť viaceré faktory, o ktorých sa iba šušká. Tu sú najhoršie mýty o podnikateľoch, ktoré zviedli možno nejedného „podnikateľa“.
 

  1. Je iba jedna cesta, ako môžete zbohatnúť
    Nikde nie je napísané, že ak sa dáte na podnikateľskú dráhu, tak zaručene zbohatnete. Vo svete síce vidíte príklady úspešných miliardárov a podnikateľov, ktorí sú dnes na vrchole slávy, ale vidíte iba vzorku ľudí, o ktorých sa hovorí a píše. O tých menej úspešných alebo skôr o neúspechoch sa dočítate menej.
     
  2. Mali by ste nasledovať vášeň, nie peniaze
    Určite vám veľa ľudí hovorilo, že peniaze nie sú všetko. Ak sa pustíte do podnikania, mali by ste ísť za svojou vášňou. To je síce pravda, ale kde je napísané, že začínajúci podnikateľ by nemohol pracovať pre niekoho iného, pokiaľ  nevytvára dostatočný zisk a vášeň môže vkladať do svojho vlastného biznisu?
     
  3. Budete šťastnejší
    Pokiaľ si nezažijete, neviete, čo vás urobí šťastnejším. Možno budete šťastnejší bez bolesti hlavy, bez neistoty, bez stresu alebo bez čakania na objednávky. V podnikaní sa budete musieť oháňať, aby ste získali zákazku. Podnikanie vám nemusí zaručiť väčšiu mieru spokojnosti.
     
  4. Nebudete mať nad sebou šéfa
    To je nezmysel. Každý človek má svojho „šéfa“. Generálny riaditeľ sa musí zodpovedať predstavenstvu alebo akcionárom. Šéf spoločnosti zas zákazníkom. Vždy budete mať nad sebou niekoho, komu sa budete musieť podriaďovať alebo koho želania budete musieť plniť.
     
  5. Budete mať viac slobody a budete pánmi nad svojim časom
    Vstupom do podnikania môžete zabudnúť na väčšiu slobodu. Vaša práca sa stane vašim životom a zrazu pocítite, že nerozdeľujete prácu a súkromný život. Už nebudete môcť zabuchnúť dvere kancelárie a mať pokoj od práce aspoň na pár hodín, práca bude stále s vami.
     
  6. Stačí byť dobrý v jednej veci
    Podnikateľ síce musí byť dobrý v tom čo robí, avšak to nestačí. V podnikaní sa z podnikatelia stáva všestranne zameraná osoba – plní funkciu vrátnika, účtovníka, marketéra či administratívneho pracovníka.
     
  7. Budete mať pocit naplnenia
    Viete, čo každý človek miluje robiť? Pracovať pre spoločnosť, na ktorú môžu byť všetci hrdí a ktorá dosahuje pozitívne výsledky. Naplnenie však  nemá nič spoločné s tým, kto je vlastníkom spoločnosti. Ak však máte cieľ, že chcete podnikať, najlepšie urobíte, ak všetky zručnosti získate vo väčšej spoločnosti. Pri vlastnom podnikaní sa potom budete snažiť vyhnúť viacerých chybám.
     
  8. V technológiách je budúcnosť
    Vďaka napredujúcim technológiám zanikajú viaceré pracovné miesta, preto sa do tejto oblasti podnikania radšej nepúšťajte. Rozmýšľajte skôr nad tým, ako by ste mohli uľahčiť prácu druhým podnikateľom. Veľa z nich bude outsourcovať viaceré činnosti na druhé spoločnosti. Možno aj toto je cesta budúcnosti pre vás.
     
  9. Podnikateľ je vždy najväčší pán
    Kedysi boli podnikatelia viac vážení. Patrili do úzkej skupiny ľudí, ktorí sa nebáli vybočiť z vlastnej cesty. Dnes sa už môže stať podnikateľom ktokoľvek. Avšak tí, ktorí si chcú získať čo najväčší rešpekt v podnikaní, mali by viac nechať rozprávať druhých ľudí.
     
  10. Skončite s výhovorkami a spravte okamžité rozhodnutie
    Ak sa rozhodujete, či podnikať, určite na to máte nejaký dôvod. Možno máte ešte pocit, že vám k rozhodnutia chýbajú informácie, alebo nemáte dostatok finančných prostriedkov na rozbehnutie biznisu. Prvom rade si zhodnoťte, čo vám prinesie podnikanie a potom nasledujte svoj inštinkt. Svoje rozhodnutie však  neodkladajte, pretože sa môže stať, že prepasiete svoju šancu. Keď ste rozhodnutí, urobte tak hneď.

Čo môžete spraviť pre vašu kariéru je iba vaše vlastné rozhodnutie. Všetko preto dôkladne zvážte. Spravte to, čo je správne pre vás a kedy je ten správny okamih. Verte sami sebe a potom bude všetko fungovať tak, ako má. Želáme vám veľa úspechov v podnikaní!

Viac o téme: Podnikateľ Mýty Podnikanie Podnikatelia Nezmysli
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy