Podnikanie popri zamestnaní. Musím mať živnosť?

Príjmy z podnikania do 500 eur nie je potrebné priznávať.Príjmy z podnikania do 500 eur nie je potrebné priznávať. Zdroj: thinkstock.com

Čitateľ KariéraInfo rozmýšľa o rozbehnutí podnikania popri zamestnaní. Chcel by vyskúšať predaj netradičnej komodity cez webstránku. Rád by však vedel, či je potrebné, aby si otvoril živnosť a viedol účtovníctvo.

 

Čitateľ: Rozmýšľam o otvorení internetového obchodu popri zamestnaní. Išlo by o netradičnú komoditu - minerály. Na začiatku by som chcel predávať iba minerály z môjho vlastného zberu, ktoré sú z rôznych opustených lomov, starých banských háld a podobne. Nemal by som žiadnych dodávateľov. Veľmi vzdialene by som to prirovnal k farmárskemu predaju z dvora. Tejto záľube sa venujem už dlhšiu dobu a za ten čas mi pribudli aj estetické vzorky. Podľa reakcií návštev viem, že také niečo sa páči aj ľuďom, ktorý sa v tom nevyznajú. Zákazníkmi by boli zberatelia a ľudia čo zháňajú dekorácie do kancelárií a bytov. Na začiatok by úplne stačilo keby som predal mesačne niekoľko vzoriek, aby som zaplatil režijné náklady spojené s webstránkou. Podľa toho by som vedel, či to má zmysel alebo nie. Časom, keby sa to rozbehlo, mohol by som sa tomu venovať profesionálne. Poradíte mi či aj v takomto prípade treba vybavovať živnosť a viesť účtovníctvo? (Radoslav Vaverčák)

Poradňa: Ako príjem z príležitostných činností (§8 zákona o dani z príjmov) by ste mohli riešiť  predaj niekoľkých vzoriek aj bez otvárania živnosti. Príjmy do 500 eur nemusíte priznávať. Do výšky tejto čiastky sú príjmy oslobodené od dane. Takisto nemusíte viesť ani účtovníctvo. Čo však môžete viesť pre vlastnú potrebu je jednoduchá evidencia, tabuľka, kde uvediete výdavky o príjmy.

Radu do poradne poskytla Júlia Mucsková, účtovníčka a daňová poradkyňa z JM Account.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Predaj Web Živnosť Podnikanie Podmienky Júlia Účtovníctvo Mucsková
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Júlia Mucsková

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy