SZČO: Menia sa vám odvody do poisťovní!

Podnikateľom sa menia odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovni.Podnikateľom sa menia odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovni. Zdroj: photl.com

Od 1. januára sa mení výška vymeriavacieho základu, z ktorej sa vypočítavajú odvody. SZČO tak po novom zaplatia 133,42 eura. Túto čiastku musia zaplatiť do 10. februára.

Všetky samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) si musia na začiatku roka 2014 nanovo vypočítať preddavky na zdravotné aj sociálne poistenie. Následne, najneskôr 10. februára, musia prvý preddavok aj uhradiť. Posun o dva dni je spôsobený tým, že 8. februára bude sobota, a preto sa splatnosť poistného presúva na pondelok 10. februára.

"Dôvodom pre nový výpočet preddavku na obidva druhy poistení je nielen rast minimálneho aj maximálneho vymeriavacieho základu, ale i zmena koeficientu pre výpočet odvodov," vysvetľuje príčiny zmien v odvodoch Peter Zimerman z účtovno-softvérovej spoločnosti pro-fit.sk.

Minimálny vymeriavací základ pre odvody sa zvýši z 393 eur na 402,50 eura a stúpne aj strop pre odvody z 3930 eur na 4025 eur. Zníži sa tiež koeficient na určenie vymeriavacieho základu pre odvody z 1,9 na 1,6. Odvody sa tak budú platiť z vyššej sumy.

Minimálne sociálne odvody živnostníkov sa tak od januára 2014 zvýšia zo súčasných 130,27 eura na 133,42 eura. Minimálne zdravotné odvody stúpnu zo súčasných 55,02 eura na 56,35 eura.

Poslednýkrát budú SZČO minimálne poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie v terajšej výške platiť za december 2013 so splatnosťou do 8. januára 2014.

Platcovia môžu využiť praktickú pomôcku zverejnenú na webovej stránke Sociálnej poisťovne – Tabuľku platenia poistného od 1. januára 2014. Nájdu v nej percentuálne sadzby poistného na jednotlivé druhy poistenia.

Viac o téme: Domáce Podnikateľ Podnikatelia Odvody Preddavky SP ZP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy