Podnikáte? Pozor, aby ste nepadli do pasce

Pozor, aby vás nepohltilo podnikanie.Pozor, aby vás nepohltilo podnikanie. Zdroj: photl.com

Ak si nemôžete určiť, kedy budete pracovať, určite si, kedy budete mať čas na oddych. Cieľom nie je stihnúť všetko, ale iba podstatné veci.

Veľa podnikateľov pracuje od rána do večera i cez víkendy. Veľa z nich si prvé roky podnikania nedopraje dni voľna, dokonca ani dovolenku. Aj keď veľa z nich pracovné povinnosti neberú ako prácu v priamom slova zmysle. Pracujú na svojom podnikaní a pevne veria, že po správne nastavenom podnikaní im ich „práca“ prinesie želané ovocie a oni opäť získajú svoj drahocenný čas.

Jeden z problémov podnikateľov je fakt, že neradi delegujú prácu na druhých ľudí. Jednak neveria, že druhí ľudia vykonajú prácu lepšie ako oni a po druhé zdieľajú názor, že ušetria náklady na prácu ďalšieho človeka. Avšak to sa všetko deje na úkor ich času, energie a ich rodín. O prepracovaní, nesprávne nastavenom systému práce a riadení, nerovnováhe medzi prácou a súkromným životom nerozprávajú iba podnikatelia, ale aj zamestnanci pracujúce hlavne na riadiacich pozíciách.

Kľúčom k zlepšeniu situácie sú hranice. Hranice sú veľmi dôležité pri akejkoľvek činnosti. Ak ste podnikateľ alebo riadiaci pracovník, určite si hranice pracovnej doby. Pri podnikateľoch nie je ľahké vymedziť presne stanovený čas, pretože pri tejto práci sa viac vyskytujú udalosti, úlohy, problémy, ktoré treba okamžite riešiť. Preto je oveľa jednoduchšie riešenie, určiť si čas oddychu. Môže to byť po ôsmej hodine večer, cez víkendy alebo ráno do siedmej hodiny. Nemusíte pracovať sedem dní v týždni, dvanásť mesiacov v roku. Všetko je to o vnútornom nastavení.

„Ľudia sa stále vyhovárajú, že nemajú čas, že nemajú dosť peňazí, že nemajú dosť dobrých zamestnancov. Neustále používajú slovné spojenie, nie je dosť niečoho. Cieľom však nie je stihnúť všetko. Stále budete lietať, lietať a lietať, až do konca,“ vysvetľuje Mark Dzirasa, motivačný spíker a tréner.

Ak sa rozhodnete nastaviť si hranice, položte si predtým nasledujúce otázky a podľa toho si určite vašu pracovnú dobu.

  • Kedy odvádzate najlepšiu prácu?
  • Máte povinnosti, ktoré musíte začleniť do svojho denného časového programu?
  • V akom období máte najviac práce?

Každé podnikanie si vyžaduje systém, aj podnikanie je jednou z tých oblastí, pri ktorom by ste mali mať vytvorené zázemie. Položte si ďalšie otázky.

  • Máte nastavený systém v domácnosti?
  • Máte vytvorenú finančnú rezervu?
  • Máte zabezpečený záložný plán v prípade, že budete chorý alebo sa budete musieť starať o člena rodiny?

Na pleciach podnikateľov nestojí všetko, tak ako si myslia. Stojí na nich toľko, koľko si na ne nanesú. Preto je tak veľmi potrebné, aby si každý určil hranice.

Viac o téme: Pracovný Hodiny Čas Podnikateľ Pasca Podnikanie Pracovné Podnikateľská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy