VIDEO: Podnikanie nie je pre každého

Prv než to odpálite, nechajte si poradiť na základe 10-ročných skúseností od majiteľa jazykovej školy Tomáša Töröka.Prv než to odpálite, nechajte si poradiť na základe 10-ročných skúseností od majiteľa jazykovej školy Tomáša Töröka. Zdroj: photl.com

Podnikanie je o troch benefitoch: sloboda, rozhodovania sa a vlastnenie. Pozor však na to, že nie stvorené pre každého. Prv než to odpálite, nechajte si poradiť na základe 10-ročných skúseností od majiteľa jazykovej školy Tomáša Töröka v rámci seriálu Rozbehni sa.

Večne nespokojný budovateľ. Takto nazval sám seba marketér Tomáš Török. Byť večne nespokojný je syndrómom ľudí, ktorí to chcú dotiahnuť čo najďalej. Ale o to viac sa musia sami manažovať.

Podnikateľský začiatok

V roku 2004 založil Tomáš Török jazykovú školu. Chcel sa vyhnúť šéfovskej pozícii a tak vyskúšali vo firme dvoch profesionálnych manažérov, ktorí riadili školu. Nakoniec sa zhodli na tom, že na pozícii šéfa potrebujú niekoho, kto bude vykonávať svoju prácu so srdcom a dušou. Mal to byť jeden zo zakladateľov školy.

„Povedal som si, že do toho vkročím, budem šéfom jazykovky. Otázka však bola, čo tam budem robiť, keď tomu nerozumiem, nikdy som neučil. Tak som si vytvoril pozíciu metodik. Musel som si však nájsť niekoho, kto to robiť vie. Ja som to vedel predať,“ priznáva Tomáš Török.

Predtým než to odpáliš alebo 10 posolstiev Tomáša Töröka

  1. Nájdi svoj prúd a nerob kompromis
    Priznajte si, čo vás motivuje a motivujte sa tým.
    Predtým než sa na niečo dáte je dôležité, aby ste intenzívne pracovali na sebe a hlavne zistili kto ste. Ak to nezistíte, podnikanie vás k tomu dotlačí. Podnikanie je náročné. Najťažšia je sebamotivácia a sebaorganizácia.

    „Je veľmi podstatné, aby ste vedeli, kto ste a v čom ste dobrý. Ak ste individualista, podnikajte individuálne a neodporúčam sa prerábať,“ radí Tomáš.

    Nechoďte nikdy proti sebe. Ak by ste sa chceli zmeniť, bolo by to kontraproduktívne. Radšej buďte individualista. Nájdite si biznis, kde sa individualizmus môže robiť alebo robte na individuálnych projektoch v rámci tímu. Nasledujte to, čo je pre vás prirodzené.
     
  2. Ako prvé: myšlienka na koniec
    Najprv si to spočítaj!
    Veľmi dôležité je, aby ste si povedali, ako má vaše podnikanie vyzerať. Vo finálnom „vizuály“ by malo byť obsiahnuté, či to čo idete dosiahnuť chcete a či sa v tom vidíte.

    „Nakoniec si všetko dobre spočítajte. V konečnom dôsledku vám to musí priniesť ekonomický význam,“ radí Tomáš Török.
     
  3. Radšej spokojný zamestnanec ako nešťastný podnikateľ
    Podnikanie naozaj nie je pre každého.
    Neúspešné príbehy neletia. Veľa ľudí a podnikateľov rozpráva iba o úspechoch, ale málokedy sa v diskusiách alebo na fórach rozpráva o neúspechoch. Aj o tom je podnikanie.

    Zober hrozienka, nepotrebuješ koláč. Podnikanie je o troch benefitoch: sloboda, rozhodovania sa (kreativity, tvorba, podiel na úspechu) a vlastnenie.
     
  4. Najdôležitejšie je s kým
    Či už je to partner do podnikania, spoločník, akcionár, spolupracovník, zamestnanec, precízne zvažujte ľudí, s ktorými budete spolupracovať podľa viacerých parametrov.

    Prvý parameter: Stretli ste sa kvôli podnikaniu. Ak vzťah funguje super, malo by fungovať aj podnikanie. Musí však fungovať formou výhra-výhra.

    Druhý parameter: Musí fungovať aj chémia, hodnoty a kompetentnosť.

    Ako vyberať ľudí do spoločnosti?
    Vybera dlhšie a precíznejšie.

    „Keď niekto vojde odo dverí, urobím si prvý dojem, ktorý si zapíšem o danom človeku. Potom ho počúvam,  onedlho vypnem zvuk a  vnímam človeka, čo mi hovorí rečou tela. Nesnažím sa ho tak veľmi počúvať, snažím sa vnímať pocit, či mi sadne do podnikania. Zapisujem si, ako na mňa pôsobí. A niekedy ľudí vystavím stresovej situácii. Dostanem ich do situácie, kedy nemá čas „vyťahovať“ poučky ale musí reagovať intuitívne,“ radí Tomáš.

    Keď si už v tom...
    Keď založíte eseročku a stanete sa konateľom, po určitom období si poviete, že je to ako sobáš. Je to záväzok na dlhé obdobie.
     
  5. Čo zákazníkovi prinášam?
    „Musíte presne poznať hodnoty, ktoré chce klient,“ povedal Tomáš Török. Všetky veľké a úspešné firmy majú hodnotovú krivku.

    Je potrebné presne poznať hodnoty, ktoré chce klient.
    Čím ste väčší, tým ste bližšie k trhu.

     
  6. Vyhoďte ego z okna, aby ste boli úspešní
    Ostaňte otvorení všetkým veciam, aj keď ste úspešní.
    Pravidlá určuje klient, nie firma. Je jedno, či ste s tým stotožnení alebo nie. Počúvajte, čo chce klient a dajte mu to.

    Nájdite si skúsenejších mienkotvorcov.
     
  7. Dostatočne skúsený? Nezmysel!
    Vek naozaj rozhoduje. Obklop sa aj skúsenosťami a senioritou.
    Na najlepšom a zároveň najpotenciálnejšom projekte by mali pracovať najskúsenejší a najlepší ľudia.

    „S takýmito ľuďmi sa cítite bezpečne. Potvrdilo sa mi kombinovať mladícky drive so senioritou, a teda so skúsenosťami,“ radí Török.

    Neraďte sa s neodborníkmi. Vaši kamaráti alebo známi vám môžu nesprávne poradiť, pretože sú emotívne zaangažovaní vo vašom probléme. Raďte sa s tým človekom, kto prešiel rovnakým problémom alebo s tým kto má v danej pracovnej oblasti viac skúseností.
     
  8. Nech myšlienka nezvíťazí nad myslením
    Keď to nejde, tak to nejde.
    Keď vám zdravý úsudok hovorí, že to nebude fungovať, tak to zatvorte. Čím skôr to skončíte, tým rýchlejšie narazíte na to, na čo máte naraziť.

    Naučte sa vystúpiť zo svojej situácie. Najlepšie je predstaviť si, že problém, ktorý máte je problémom vášho kamaráta, čo by ste mu poradili? V každej situácii si zachovajte odstup, aby myšlienka nešla proti zdravého úsudku.
     
  9. Dosiahni kritické množstvo v biznise
    Matematika  nepustí.
    Musíte dosiahnuť kritické množstvo vo všetkom. Kritické množstvo klientov na začiatku, kritické množstvo financií a kritické množstvo trhu, aby ste mohli robiť ďalšie veci.
    Kto má trh, má najviac.
     
  10. Teš sa a vyžmýkaj každú fázu
    Doba nie je až taká rýchla.
    Vyťaž z každej fázy maximum a uži si ju.

Tomáš Török
Tomáš Török je srdcom marketér. Je aj priateľ, kamarát, šéf, kolega a rodič. Sám seba nazval, že je večne nespokojný budovateľ, tvorca a dnes aj realizátor projektu EMPIRE Education Group.

Pozrite si video z prednášky Tomáša Töröka v rámci projektu Rozbehni sa!TV.

Tomáš Torok - ,,10 postrehov za 10 rokov." // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Škola Podnikateľ Tomáš Podnikanie Empire Jazyková Rozbehni Sa!tv Torok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj a Video: Rozbehni sa!TV
 
Staršie správy
Staršie správy