Toto je desať najlepších európskych krajín pre prácu na diaľku

Práca na diaľku je pre mnohých zamestnancov ideálnym riešením a počas pandémie koronavírusu si ju naozaj užili. No s jeho oslabením a koncom sa firmy začali vracať k starej ceste, teda zaviedli buď úplný návrat k pracovným miestam, alebo hybridný model.

Samozrejme, niektorí plne implementovali prácu na diaľku a toto je pre nich konečné riešenie a v Európskej únii v tomto smere vyniká Holandsko, kde pracuje na diaľku 64,6 percenta zamestnancov. Napríklad v roku 2020 ich bolo 42,7 percenta.

Tu je ďalších deväť krajín, ktoré stoja za zmienku

Luxembursko má 54,4-percentný podiel, pokiaľ ide o prácu na diaľku, medzi celkovým počtom zamestnancov. V roku 2020 ich bolo 47,8 percenta.

Švédsko bolo pred dvoma rokmi na úrovni 42,8 percenta a v roku 2022 na úrovni 51,8 percenta, zatiaľ čo Írsko bolo na úrovni 32,6 percenta a vlani na úrovni 51,5 percenta. Belgicko je ďalším zástupcom krajín Beneluxu s výrazným podielom práce na diaľku. V roku 2022 to bolo 48,4 percenta a v roku 2020 33,9 percenta.

Blízko vrcholu sú aj Fíni so 48 percentami v roku 2022, čo je mierny nárast zo 40,4 percenta v roku 2020. Dáni boli na 36,9 percenta a vlani na 42,6 percenta, Francúzi na 29, 8 percentách a vlani na 40,9. Na deviatom a desiatom mieste sú Malta a Rakúsko, ktoré boli pred dvoma rokmi na úrovni 26 a 29,8 percenta a vlani na úrovni 40,4 a 33,6 percenta.

Prognóza hovorí, že do konca tohto roka bude v Holandsku pracovať na diaľku 73,5 percenta zamestnancov, v Írsku 61,6 percenta a v Luxembursku 60,6 percenta.

Treba mať na pamäti, že tieto čísla sa týkajú aj hybridného modelu, čo znamená, že zamestnanci nie sú mimo kancelárie všetkých päť dní v týždni, ale v závislosti od dohody. Akosi najbežnejším modelom je pracovať tri dni na diaľku a dva dni v kancelárii a mám dojem, že práve takto bude v budúcnosti riadiť veľa súčasných a nových firiem.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: RED, Foto: Gety
 
Staršie správy
Staršie správy