Zaujímate sa o dianie vo svete? Nenechajte si ujsť 13 najzaujímavejších faktov z pracovného prostredia

Nazrite spolu s nami do všetkých kútov sveta a spoznajte najväčšie zaujímavosti týkajúce sa práce. Vďaka týmto faktom, môžete nadobudnúť nie len celistvejší pohľad o fungovaní niektorých krajín, ale ponúknu vám aj príležitosť na zamyslenie sa.

  1. V Holandsku a Dánsku sa pracuje najmenej
    Najkratšiemu pracovnému týždňu sa môžu tešiť Holanďania. Holanďania majú v priemere 29-hodinový pracovný týždeň. Muži trávia prácou priemerne 34 hodín a ženy 25 hodín. Dánsku patrí druhá priečka, obyvatelia tu odpracujú v priemere 32 hodín, pričom muži pracujú 34 hodín týždenne, ženy o 3 hodiny menej
  2. Egypťanom sa nevypláca lenivosť v práci
    V Egypte je zamestnávateľ povinný zvyšovať ročne mzdy minimálne o 7 %. V prípade, že je egyptský pracovník prítomný na pracovisku, no vyhýba sa plneniu svojich povinností, pravdepodobne skončí s polovičným platom.
  3. Turci a Kolumbijčania sú najpracovitejšie národy
    Obyvatelia Turecka a Kolumbie trávia vo svojich zamestnaniach v priemere 48 hodín týždenne, no „horšie“ je na tom práve Kolumbia. Muži tu týždenne odpracujú zhruba 50 hodín, ženy 45 hodín, zatiaľ čo v Turecku muži 49 hodín a ženy rovnako ako v Kolumbii o 4 hodiny menej.
  4. Najbohatší dôchodcovia žijú v Nórsku
    Najvyššou penziou sa môžu pýšiť dôchodcovia z Nórska. Podľa posledných oficiálnych štatistík dosahuje výšku 1 797 eur mesačne.
  5. Izraelskí zamestnanci so špeciálnymi wellness dňami
    Izraelskí zamestnávatelia poskytujú svojim zamestnancom okrem zákonom stanovenej dovolenky aj dni „zdravia“, ktorých množstvo závisí od odpracovaných rokov v zamestnaní. Maximálna výška sa dosahuje pri 19 rokoch. Majú nárok na 28 dní dovolenky a 9 „wellness“ dní .
  6. Dáni si užívajú najviac dní voľna
    Vôbec najdlhšiu dovolenku si môžu užívať občania v Dánsku, ktorí môžu tráviť oddychom až 30 dní v roku.
  7. Filipínčania s „rekordným“ počtom dní dovolenky
    Zamestnanci majú podľa zákona nárok na dovolenku len 5 dní v roku. O čosi lepšie sú na tom Mexičania so 6 dňami dovolenky.
  8. Najdlhšie žijúci zamestnanec z New Jersey
    Obdiv si zaslúži Američan, ktorý sa dožil nielen uctyhodných 100 rokov, no najšokujúcejšie je, že v tomto veku dokázal naďalej vykonávať svoje pracovné povinnosti.
  9. Najúspešnejšou krajinou na podnikanie je Nový Zéland
    Pokiaľ sa chystáte rozbehnúť vlastné podnikanie, najlepšie podmienky nájdete na Novom Zélande.
  10. Japonci trpiaci prepracovanosťou
    V Japonsku má priemerný pracovný týždeň 60-70 hodín, v dôsledku čoho dochádza k zvýšenej úmrtnosti Japoncov kvôli neúnosnému pracovnému vyťaženiu. Smrť z prepracovania je známa ako „karoshi“. Na „karoshi“ každý rok umrie viac ako 10 000 Japoncov.
  11. Zákaz fyzicky náročným prácam pre Francúzky
    Vo Francúzsku majú ženy zakázané vykonávať akúkoľvek prácu, ktorá zahŕňa nosenie bremien ťažších ako 25 kilogramov. Ženy tiež nemôžu na fúriku prepravovať viac ako 45 kilogramov.
  12. Kórejská mládež a práca snov
    V Južnej Kórei až pätina mladých ľudí sníva o tom, že sa raz stanú popovou hviezdou.
  13. Kuriózna pracovná pozícia v Antarktíde
    Len tam nájdete takú špecialitu akou je zdvíhač tučniakov. Medzi povinnosti takejto osoby patrí sledovanie týchto zvierat, ktoré kvôli svojej zvedavosti pravidelne končia na chrbte.

Viac o téme: Svet Zaujímavosti Fakty
  • Autor: © Zoznam/zuzanavargova
  • Zdroj: Foto: Getty, Zuzana Vargová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy