Bolestivé škrty sa im nepozdávajú: Gréci vyhlásili štrajk a plánujú pokračovať

Alexis TsiprasAlexis Tsipras Zdroj: SITA

Gréckom otriasla nová vlna protestov proti dôchodkovým reformám a novým daniam. Prístavné mesto Piräus minulú stredu vzhľadom na 48-hodinový štrajk námorníkov neopustil ani jediný trajekt. V dôsledku neho bolo tak množstvo ostrovov, ktoré nemajú vlastné letisko, odrezaných od sveta. Informovala o tom agentúra DPA.

Štrajkovali aj poľnohospodári. Stovky traktorov ráno parkovali na oboch krajniciach na diaľniciach. "Ide o posledné varovanie predtým, než zablokujeme cesty," povedal jeden z protestujúcich.

Vo štvrtok (21.1.) proti dôchodkovej reforme protestovali aj právnici, inžinieri, notári a lekári, nielen v centre Atén, ale aj v ďalších mestách. Keďže advokáti a právnici štrajkovali už asi týždeň, v nadchádzajúcich dňoch sa v Grécku nekonali žiadne súdne pojednávania.


Mohlo by vás zaujímať: 16 európskych krajín, v ktorých sa oplatí pracovať najviac: Prvenstvo získal tento štát​


Tým sa však vlna protestov nekončí. Odborové organizácie štátneho aj súkromného sektora vyzvali k celonárodným štrajkom od 4. februára.

Vláda Alexisa Tsiprasa vypracovala dôchodkovú reformu, ktorá obsahuje sčasti bolestivé škrty. Plánované je krátenie všetkých typov dôchodkov v priemere o 15 %. Atény však od nej nemôžu upustiť, keďže je podmienkou pre ďalšiu finančnú pomoc.

Viac o téme: Štrajk Dôchodok Dane Prostest Reforma Grécko Alexis Tsipras
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy