V 70-tke do dôchodku. Tento scenár hrozí Austrálčanom

Austrália plánuje zvýšiť dôchodkový vek na 70 od roku 2035.Austrália plánuje zvýšiť dôchodkový vek na 70 od roku 2035. Zdroj: thinkstock.com

Austrálčania budú musieť pracovať až do sedemdesiatky, platiť za návštevu lekára, dostanú menej sociálnych dávok a budú platiť viac za benzín. Takéto zmeny čakajú protinožcov, aby vláda znížila zadĺženosť štátu.

Ak spoločnosti v Austrálii zamestnajú pracovníkov vo veku nad 50 rokov, ktorí boli najmenej šesť mesiacov bez práce, dostanú finančný stimul. Ten sa bude postupne zvyšovať, čím dlhšie si staršieho zamestnanca ponechajú. Po dvoch rokoch jeho zamestnávania dosiahne stimul 10-tisíc austrálskych dolárov, informoval sydneyský denník Daily Telegraph. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý premiér Tony Abbott predložil austrálskemu parlamentu.

Austrálčania budú musieť pracovať až do sedemdesiatky, platiť za návštevu lekára, dostanú menej sociálnych dávok a budú platiť viac za benzín. To všetko je potrebné, aby sa obmedzili štátne výdavky a začala znižovať zadlženosť štátu, konštatovala vláda.

Premiér v rozhlase varoval, že ide o "bolestivý" rozpočet riešiaci problémy štátneho deficitu "siahajúceho, kam oko dovidí". Vyše 70 štátnych úradov podľa jeho slov zanikne alebo sa zlúči s inými a zrušených bude do 16-tisíc pracovných miest v štátnej správe.

Ľudia a najvyššími príjmami budú dočasne zaťažení vyššou daňou z príjmu. Vzrastie zdanenie palív a sprísnia sa pravidlá pre vyplácanie sociálnych dávok. Napríklad už nebude možné poberať invalidný dôchodok a žiť v zahraničí. Čerství absolventi škôl tiež nebudú môcť ihneď po škole požiadať o podporu.

"Bude to krátkodobá bolesť, ale má svoj cieľ," zdôraznil Abbott.

K znižovaniu rozpočtu prispejú napríklad aj bývalí politici, ktorí prídu o bezplatnú vnútroštátnu leteckú dopravu. Vek odchodu Austrálčanov do dôchodku sa bude postupne zvyšovať tak, aby v roku 2035 dosiahol 70 rokov.

Očakáva sa, že tohtoročný deficit austrálskeho štátneho rozpočtu dosiahne 38 miliárd austrálskych dolárov. Pre finančný rok, ktorý sa začína júlom, ekonómovia predpovedajú deficit vo výške 30 miliárd austrálskych dolárov, pričom do desiatich rokov by mal byť rozpočet prebytkový.

Austrálska ekonomika rastie o 2,8 percenta za rok a nezamestnanosť zrejme dosiahla svoj vrchol na šiestich percentách, konštatovala agentúra DPA.
 

Viac o téme: Dlh Opatrenia Vláda Dôchodok Austrália Vek Zahraničné Dôchodkový
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy