Slovákov nájdete aj v USA: Pôsobia v špičkových tímoch

ESET kancelária v San Diego.ESET kancelária v San Diego. Zdroj: eset

Najznámejším slovenským startupom v USA je technologická firma Eset. Ďalšími úspešnými spoločnosťami sú napríklad Sygic, CulCharge alebo Goldee.

Jednou z cieľových skupín pri rozvoji podnikateľského a inovačného ekosystému na Slovensku sú aj slovenskí odborníci pracujúci v Spojených štátoch. Ich pôsobenie vyzdvihol v diskusnej relácii Svet: Tu a teraz na spravodajskom webe teraz.sk veľvyslanec Slovenskej republiky v USA Peter Kmec.

"Je to početná a kritická masa slovenského know-how v zahraničí. V USA môžeme nájsť mnoho expertov v oblasti IT, biotechnológií, ale aj finančného sektora, prírodných vied. Slováci tu pôsobia v špičkových tímoch," priblížil v rozhovore so zahraničnopolitickým analytikom Pavlom Demešom.

Podpora ekonomického potenciálu SR je podľa neho jednou z priorít slovenskej diplomatickej služby. V rámci toho ide aj podporu fungovania startupov, teda novovzniknutých spoločností s inovatívnym a konkurencieschopným nápadom, ktoré sa chcú uplatniť na globálnych trhoch.

Najznámejším slovenským startupom v USA je technologická firma Eset. Vo svojom miestnom sídle v San Diegu zamestnáva stovky ľudí a jej rastový potenciál je podľa Kmeca stále veľký. Ďalšími úspešnými slovenskými spoločnosťami na tomto trhu sú podľa jeho slov napríklad Sygic, CulCharge či Goldee.

Hlavným partnerom zo štátnej správy pri podporných aktivitách v tejto oblasti je podľa Kmeca ministerstvo financií, a to hlavne prostredníctvom štátneho tajomníka Petra Pellegriniho.

"Na neštátnej úrovni je veľmi intenzívna fáza rozvoja v oblasti informačných a telekomunikačných technológií. Myslím si, že v tejto oblasti je startupová komunita najrozvinutejšia," doplnil veľvyslanec.

Prejavuje sa to napríklad vo vzniku viacerých inkubátorov či vedecko-technologických parkov.

Viac o téme: Amerika Zahraničné Spoločnosti Eset Slováci USA Technologické Culcharge Goldee
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy