Ak Amazon nepochodí v Brne, zavíta do Bratislavy

Amazon má v Brne problémy, jeho investícia môže smerovať do Bratislavy.Amazon má v Brne problémy, jeho investícia môže smerovať do Bratislavy. Zdroj: SITA

Brno môže ďalšími požiadavkami odohnať investíciu Amazonu, tvrdí developér CTP. V takom prípade by americký koncern mohol postaviť svoj sklad v Bratislave.

Amazon zruší svoj plán investovať v Brne, ak mestská rada nepotvrdí podmienky pre vstup a mestskí poslanci ich neodhlasujú na mimoriadnom zasadnutí, pohrozila firma CTP. Podľa nej má americký investor v zálohe Bratislavu.

Sklad internetového obchodu Amazon nemusí stáť v Brne, uviedol šéf developérskej spoločnosti CTP, ktorá má pre amerického investora halu postaviť. Dôvodom je to, že si niektorí mestskí poslanci Brna kladú ďalšie podmienky, ktoré CTP odmieta akceptovať. To ohrozuje investíciu v hodnote niekoľkých miliárd českých korún a tisíce nových pracovných miest.

"Existuje veľmi vysoké riziko, že Amazon do Brna nepríde, a potom to bude pre všetkých veľké sklamanie," uviedol šéf CTP Remon Vos.

Mestskí poslanci sa totiž chcú zaoberať projektom Amazonu až na svojom ďalšom zasadnutí v marci. A to už je podľa CTP neskoro. Amazon už v septembri 2013 vyhlásil, že chce sklady v Brne a pri Prahe sprevádzkovať ešte na jeseň v roku 2014, aby stihol tohoročnú vianočnú sezónu, ktorá je z hľadiska tržieb pre internetového predajcu najdôležitejšia.

Amazon Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA
Amazon Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA

A keďže výstavba skladu trvá približne šesť mesiacov, stavebné práce sa musia začať najneskôr v marci. Vos preto žiada primátora Brna Romana Onderku, aby zvolal mimoriadne zastupiteľstvo na 14. februára. CTP chce mať do konca januára záruku, že mesto firme pozemok predá za dohodnutých podmienok.

"V prípade, že mimoriadne zastupiteľstvo nebude naplánované, a v prípade, že mestská rada nepotvrdí podmienky, Amazon od svojho zámeru investovať v Brne odstúpi," uviedol Vos s tým, že investor má záložný plán. V prípade, ak Brno padne, Amazon postaví svoj sklad v Bratislave.

Firma CTP sa s mestom dohodla na odkúpení pozemku za 214 miliónov Kč (7,8 milióna eur). Navyše mestu ponúka ďalších 56 miliónov korún na zlepšenie infraštruktúry v súvislosti so zvýšením dopravného zaťaženia. To však niektorým mestským poslancom nestačí.

Od CTP totiž chcú ďalšie peniaze pre prípad, ak by české Riaditeľstvo ciest a diaľnic (ŘSD) nestihlo do septembra 2017 postaviť zjazd z diaľnice D1. ŘSD síce tento termín mestu prisľúbilo, ale žiadne sankcie mu v prípade zdržania nehrozia. Časť poslancov preto prišla minulý týždeň s nápadom, že by prípadné penále mala platiť CTP. A žiadajú až 3,5 milióna korún mesačne. Vos to považuje za vydieranie.

Každý zo skladov Amazonu - pri Prahe a v Brne - má zamestnať približne 2000 ľudí a vzniknúť v nich má ďalších až 4000 sezónnych miest.

Viac o téme: Bratislava Brno Investícia Zahraničné Amazon
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy