Francúzi prichádzajú o miliardy kvôli príjmom cudzincov

Zo Slovenska odišlo v minulom roku do zahraničia 22 miliónov eur.Zo Slovenska odišlo v minulom roku do zahraničia 22 miliónov eur. Zdroj: photl.com

Krajina Galfského kohúta prišla v minulom roku až o 8,8 miliard eur. Túto sumu si odniesli zamestnanci iných národností z Francúzska. Lepšie na tom nie je ani Taliansko, Španielsko a Británia.

Na celkovú sumu 38,8 miliárd eur sa v roku 2012 vyšplhali finančné toky, ktoré migranti z iných štátov poslali do krajín svojho pôvodu. Uviedol to v správe pre médiá štatistický úrad EÚ, Eurostat. Peňažné zásielky pracovníkov vo vtedy 27 členských krajinách EÚ sa týkajú prostriedkov zaslaných tak vo vnútri hraníc únie ako aj mimo hraníc európskeho spoločenstva.

Takmer tri štvrtiny z tejto sumy išlo mimo hraníc EÚ. Ide o prostriedky vyčíslené na 28,4 miliárd eur, pričom ďalších 10,3 miliárd eur boli finančné toky vo vnútri členských krajín.

Počas posledných štyroch rokov finančné prevody zahraničných pracovníkov boli stabilné, keď sa dá hovoriť o sume okolo 28 miliárd eur, ktorá putovala mimo hraníc únie a o 10 miliardách eur, ktoré zostávali vo vnútri 27-člennej únie.

Krajiny EÚ, v ktorých v roku 2012 bol najvyšší odliv financií zapríčinený zahraničnými pracovníkmi:

  1. Francúzsko
    Suma: 8,8 miliárd eur, z čoho 69 % boli toky mimo EÚ
     
  2. Taliansko
    Suma: 6,8 miliárd eur, 84 % mimo EÚ
     
  3. Španielsko
    Suma: 6,6 miliárd eur
     
  4. Británia
    Suma: 6,3 miliárd eur, 78 % mimo EÚ
     
  5. Nemecko
    Suma: 3,1 miliárd eur, 63 % mimo EÚ

Podľa dostupných štatistických údajov najmenej hotovosti poslali cudzí zamestnanci mimo hraníc Estónska - 3 milióny eur v roku 2011 a 4 milióny eur v roku 2012. Potom nasleduje Bulharsko (7, respektíve 5 miliónov eur) a Slovensko.

Pred dvoma rokmi zo Slovenska odišlo okolo 7 miliónov eur (6 miliónov do iných krajín únie a jeden milión mimo EÚ) a vlani sa táto suma zvýšila na 22 miliónov eur (20 zostalo v únii, 2 milióny smerovali do nečlenských štátov).

Eurostat uviedol, že dáta v predstavenej správe boli zhromaždené v rámci štatistiky platobnej bilancie krajín EÚ.

Pracovné ponuky nielen zo Slovenska nájdete na pracovnom portáli.

 

Viac o téme: Financie Plat Mzda Francúzi Odliv Príjem Zahraničné Tok Slováci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy