Ťažko pracujúci by mohli dostávať dôchodkové kredity

Ťažko pracujúci by mohli dostávať dôchodkové kredity.Ťažko pracujúci by mohli dostávať dôchodkové kredity. Zdroj: photl.com

Nebude podstatné, koľko rokov človek pracuje, ale ako ťažkú fyzickú aktivitu vykonáva. Nový systém založený na kreditných bodoch zamýšľa zaviesť Francúzsko.

Francúzska vláda zvažuje dôchodkový systém založený na takzvaných kreditných bodoch a nie na počte odpracovaných rokov. Týkalo by sa to pracovníkov, ktorí vykonávajú ťažkú fyzickú aktivitu.

Detaily systému, podľa ktorého pracovníci budú môcť sami rozhodnúť o čase odchodu do dôchodku, vypracuje socialistická vláda, ktorá je rozhodnutá reformovať francúzsky dôchodkový systém čeliaci rastúcemu deficitu. Vláda chce predstaviť návrh tejto reformy už v najbližších týždňoch.

Niektoré škandinávske krajiny už používajú systém založený na udeľovaní bodov, ktorý je známy nielen pre svoju transparentnosť a jednoduchosť, ale aj preto, že umožňuje väčšiu flexibilitu pre tých, ktorí často menia pracovné miesta, alebo sú dlhší čas mimo pracovného procesu pre starostlivosť o deti alebo starších ľudí.

Francúzsky premiér spresnil, že pracujúci, ktorí majú náročnú fyzickú prácu, budú zbierať body a tie sa premenia na kredity v podobe finančných odvodov za niekoľko dodatočných mesiacov v rámci dôchodkového systému.

Podľa Ayraulta by vláda takto chcela pomôcť tým, ktorí sú vystavení zvýšenej fyzickej námahe, zvýšenej miere škodlivých látok alebo častým nočným smenám.

"Ak chceme udržať francúzsky sociálny model, musíme brať do úvahy očakávania pracovníkov, najmä tých, ktorí pracujú v ťažkých podmienkach," uviedol premiér.

Francúzska dôchodková reforma, pozorne sledovaná Európskou komisiou, ale aj medzinárodnými investormi a európskymi partnermi Francúzska, by mala urýchliť proces predĺženia času odvádzania príspevkov na dôchodkový systém na najmenej 41,5 odpracovaných rokov. K dokončeniu tohto procesu by malo dôjsť do roku 2020.

Ale pracovná skupina, ktorú vytvorila súčasná vláda, odporučila predĺžiť túto lehotu na 44 rokov a zároveň zvýšiť daňové zaťaženie pre kategóriu najbohatších penzistov.

Francúzska vláda sa dohodla na rokovaniach o tejto otázke s odborovými predákmi na 26. a 27. augusta. Vláda chce následne 18. septembra predstaviť projekt reformy dôchodkového systému.

Viac o téme: Roky Francúzsko Francúzi Aktivita Body Zahraničné Pracujúci Ťažko Kreditné Francúzsko Odpracované Fyzická
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy