Nové opatrenia firmy Bosch: Skracuje pracovný čas zamestnancom

Bosch skracuje pracovný čas zhruba 1800 zamestnancom.Bosch skracuje pracovný čas zhruba 1800 zamestnancom. Zdroj: photl.com

Kratší pracovný čas je jedným z opatrení vedenia firmy, ktoré vyzvalo časť svojich zamestnancov, aby si vyčerpali aj nadčasy. Dôvodom je klesajúci dopyt.

Nemecká firma Bosch sa rozhodla skrátiť pracovný čas zhruba 1800 zamestnancom divízie priemyselnej a stavebnej techniky. Dôvodom je slabý dopyt po produktoch tejto divízie.

Uvedené opatrenie sa v júni dotklo približne 1,5 % z celkového počtu zamestnancov v nemeckých závodoch Bosch. Vedenie firmy ich vyzvalo, aby si vyčerpali nadčasy a zároveň im skrátilo pracovný čas.

Divízia priemyselnej techniky vyrába celú škálu produktov od náradia, meracích zariadení cez baliacu či vykurovaciu techniku až po zabezpečovacie systémy pre budovy. Okrem toho Bosch je jedným z najväčších dodávateľov autokomponentov.

Mnohé nemecké firmy, vrátane Bosch, ešte donedávna dokázali nahradiť slabnúci dopyt v Európe vyšším rastom vývozu do Číny, ale aj táto ázijská ekonomika už spomaľuje.

Solárny biznis končí

V marci vedenie koncernu Bosch oznámilo, že končí so solárnym biznisom, pretože súčasné podmienky na trhu firme neumožňujú udržať si zisk.

Európsky solárny biznis doplatil na výrazné zníženie dotácií a zároveň rast cenovej konkurencie, najmä zo strany čínskych výrobcov. Na ilustráciu, solárna divízia firmy Bosch zaznamenala za minulý rok stratu vo výške 1 miliarda eur.

Firma uviedla, že aj napriek zníženiu výrobných nákladov nedokázala vykompenzovať prudký až 40-% pokles cien. Výkonný riaditeľ Volkmar Denner dodal, že okrem redukcie nákladov sa firma usilovala nájsť aj vhodného partnera, no napokon sa jej nepodarilo dospieť k žiadnemu riešeniu, ktoré by zabezpečilo dlhodobú životaschopnosť solárneho biznisu v rámci spoločnosti.
 

Viac o téme: Pracovný Bosh Čas Zahraničné Dopyt
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy