Aj slovenské firmy ovládajú zahraniční investori

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Najväčší kapitál vo firmách v strednej Európe patrí Holanďanom, Nemcom a Rakúšanom. Slovensko je tiež lákavou krajinou pre investorov vďaka svojej výhodnej polohe.

Firmy v regióne strednej Európy sú vo veľkej miere v rukách zahraničných vlastníkov. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Bisnode, podľa ktorej zahraničné subjekty ovládajú približne 30 až 40 % z celkového základného kapitálu firiem. Najväčšími zahraničnými vlastníkmi z pohľadu objemu ovládaného základného kapitálu vo firmách sú Holanďania, Nemci a Rakúšania.

Podľa Bisnode záujem investorov o firmy v strednej Európe pramení najmä z ich výhodnej geografickej polohy.

"Investori považujú geografickú polohu v srdci Európy ako výhodnú a spolu s ekonomickým rozvojom jednotlivých ekonomík z posledných rokov, relatívnou politickou stabilitou a podporou zahraničných investícií je Česká republika, Maďarsko a Slovensko najvýhodnejšou voľbou," zdôvodňuje výsledky štúdie analytik Bisnode Česká republika Michal Ričař.

Podniky v stredoeurópskom regióne najčastejšie vlastnia Nemci, Rakúšania, Ukrajinci a Taliani. Podľa Bisnode sú slovenské firmy do veľkej miery ovládané vlastníkmi z Maďarska, Českej republiky a Rakúska. Susedné české firmy zase väčšinou vlastnia Rusi, Nemci a Ukrajinci.

"Z uvedených štatistík vyplýva podstatný záver. Zahraničný kapitál je v úzkej väzbe s geografickou polohou, podnikateľským prostredím i historickou prepojenosťou jednotlivých štátov, z čoho pramení aj veľké množstvo obchodovaných komodít," dopĺňa Ričař.

V prípade Slovenska, Česka a Maďarska hrá podľa neho veľkú úlohu aj výhodná centrálna poloha medzi východom a západom, a preto sú firmy práve z týchto krajín pre zahraničných investorov veľmi lákavé.

Viac o téme: Firmy Investor Investori Zahraničné Spoločnosti Kapitál
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy