Minimálna hodinová mzda v Británii sa zvýši na 7,40 eur

Minimálna hodinová mzda najmenej zarábajúcich Britov sa zvýši na 6,31 libry.Minimálna hodinová mzda najmenej zarábajúcich Britov sa zvýši na 6,31 libry. Zdroj: photl.com

Zvýšenie minimálnej mzdy schválila britská vláda. Na vyšší príjem sa môže tešiť 1,79 milióna Britov, ktorých sa táto zmena dotkne od 1. októbra.

Britská vláda schválila zvýšenie minimálnej mzdy o 1,9 %, čo pre najmenej zarábajúcich Britov znamená výraznejšie zvýšenie miezd než v prípade väčšiny iných zamestnancov, no ešte stále je toto zvýšenie pod úrovňou inflácie.

Minimálna mzda pre zamestnancov vo veku od 21 rokov vzrastie s platnosťou od 1. októbra na 6,31 libry (7,40 eura) za hodinu. V súčasnosti je na úrovni 6,19 libry/h. Zvýšenie sa dotkne celkovo 1,79 milióna Britov, z ktorých asi dve tretiny predstavujú ženy.

Zvýšenie o 1,9 % je výrazne pod úrovňou inflácie spotrebiteľských cien (2,8 %), napriek tomu je výraznejšie, než v prípade iných zamestnancov. Im sa mzdy v priemere zvyšovali medziročne o 1,2 %.

Britom poberajúcim minimálnu mzdu, ktorí sú vo veku 18 až 20 rokov, sa táto mzda od 1. októbra tohto roka zvýši iba o 1 % na 5,03 libry/h. Pôvodne sa uvažovalo, že v prípade učňov sa minimálna mzda zmrazí, nakoniec ju ale vláda zvýšila z 2,65 na 2,68 libry/h.

Viac o téme: Británia Mzda Briti Minimálna Zahraničné Hodinová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy