Španieli majú 5 miliónov nezamestnaných

Španieli majú 5 miliónov nezamestnaných.Španieli majú 5 miliónov nezamestnaných. Zdroj: photl.com

Počet nezamestnaných v Španielsku prekročil vo februári 5-miliónovú hranicu. Čechom vzrástla nezamestnanosť na úroveň 8,1 percent. Z klesajúcej nezamestnanosti sa tešia Američania, kde miera nezamestnanosti klesla na 4-ročné minimum.

Počet registrovaných nezamestnaných v Španielsku dosiahol vo februári už viac než 5 miliónov. Španielske ministerstvo práce oznámilo, že počet registrovaných ľudí bez práce vzrástol vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 59.444 na 5,04 milióna. Dôvodom je recesia, už druhá za posledné tri roky, keďže krajine sa nedarí vymaniť sa z dôsledkov zrútenia realitného sektora v roku 2008.

Na druhej strane, tempo rastu počtu nezamestnaných sa minulý mesiac mierne spomalilo, dodalo ministerstvo. Zatiaľ čo v januári vzrástol počet nezamestnaných v porovnaní s decembrom o 2,72 % (132.055), februárový rast v porovnaní s januárom predstavoval 1,19 %. Toto zvýšenie zároveň predstavovalo najslabší rast počtu nezamestnaných za február od roku 2008.

Medziročne vzrástol počet nezamestnaných vo februári o 6,96 %, zatiaľ čo v januári predstavoval medziročný rast až 8,28 %. Čo sa týka miery nezamestnanosti, ktorú zverejňuje štatistický úrad štvrťročne, za posledný kvartál minulého roka dosiahla 26,02 %.

Miera nezamestnanosti v Česku vzrástla na 8,1%

Počet nezamestnaných v Česku vo februári podľa očakávania opäť vzrástol. Na úradoch práce pribudlo takmer 8000 nových nezamestnaných a celkovo je tak bez práce v susednej krajine 593.683 obyvateľov v produktívnom veku.

Miera nezamestnanosti v Českej republike, meraná už druhý mesiac novou metodikou, stúpla o jednu desatinu percenta na 8,1 % z januárových 8 % tak, ako analytici odhadovali.

O jedno voľné miesto na českom pracovnom trhu teraz bojuje 17 uchádzačov. Mierne pozitívnou správou je fakt, že celkový počet voľných miest vo februári stúpol na 34.635 z 33.800 v januári. V predchádzajúcich mesiacoch sa pritom ponuka voľných miest vytrvalo znižovala. Na jar sa však situácia na trhu zvyčajne zlepšuje vďaka začiatku sezónnych prác, ktoré prinášajú aspoň dočasné pracovné miesta.

V medziročnom porovnaní sa počet nezamestnaných v Česku v januári zvýšil o takmer 55.000 osôb. Porovnanie však komplikuje zmena metodiky výpočtu miery nezamestnanosti.

Miera nezamestnanosti v USA klesla 4-ročné minimum

V americkej ekonomike vzniklo vo februári 236-tisíc nových pracovných miest, čo pomohlo stlačiť mieru nezamestnanosti na zhruba 4-ročné minimum.

Miera nezamestnanosti v USA klesla minulý mesiac na 7,7 % z januárovej úrovne 7,9 %. Je tak najnižšia od decembra 2008. Veľkou mierou sa pod ňu podpísal vznik nových pracovných miest, čiastočne ale aj fakt, že viacero Američanov opustilo trh práce.

Výraznejší než očakávaný počet nových pracovných miest za február (analytici očakávali vytvorenie zhruba 160.000 až 165.000 pracovných miest) naznačuje, že dôvera podnikateľov v ekonomiku sa zvyšuje, a to aj napriek vyšším daniam a automatickým škrtom vo výdavkoch štátu.

Správa ministerstva práce o vývoji na tomto trhu za február bola z veľkej časti pozitívna, keďže okrem výrazného zvýšenia počtu nových pracovných pozícií informovala aj o zvýšení miezd a o tom, že tvorba nových pracovných miest bola rovnomerne rozložená do viacerých sektorov, pričom v sektore stavebníctva vzniklo najviac miest za posledných zhruba šesť rokov.

Jediným negatívnym bodom správy boli čísla za január, ktoré ministerstvo práce revidovalo v porovnaní s predchádzajúcim odhadom smerom nadol. Zatiaľ čo pôvodne uviedlo, že v januári vzniklo v USA 157-tisíc pracovných miest, teraz tento počet skorigovalo na 119-tisíc. Na druhej strane, v decembri sa v americkej ekonomike vytvorilo viac nových pracovných pozícií, než ministerstvo pôvodne uvádzalo, namiesto 196.000 ich v skutočnosti vzniklo 219.000.

Viac o téme: Amerika Španielsko Česko Nezamestnanosť Miera Zahraničné Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy