USA ponúka viac pracovných príležitostí

Očakáva sa, že zamestnávatelia v USA vytvorili v septembri 113-tisíc pracovných miest.Očakáva sa, že zamestnávatelia v USA vytvorili v septembri 113-tisíc pracovných miest. Zdroj: photl.com

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA v uplynulom týždni len mierne vzrástol. Vývoj na trhu práce v najväčšej svetovej ekonomike signalizuje mierne zlepšenie.

Na sezónne upravenej báze sa počet nových žiadostí o podporu zvýšil o 4000 na 367.000, informovalo americké ministerstvo práce. Ekonómovia v priemere očakávali nárast počtu žiadostí až na 370.000.

Štvortýždňový priemer počtu nových žiadostí, ktorý je lepším indikátorom trendu na trhu práce, zostal v uplynulom týždni nezmenený na úrovni 375.000. Vo všeobecnosti sa tvrdí, že počet nových žiadostí musí trvale klesnúť pod 375.000, aby najímanie nových zamestnancov bolo dostatočne vysoké na zníženie miery nezamestnanosti.

Aj napriek obavám zo sprísnenia fiškálnej politiky od začiatku budúceho roka zatiaľ nič nenaznačuje, že by sa americké firmy chystali prepúšťať.

Americké ministerstvo práce v blízkej dobe zverejní správu o vývoji nezamestnanosti v septembri. Očakáva sa, že zamestnávatelia v septembri vytvorili 113-tisíc pracovných miest. Pre porovnanie, v auguste v USA vzniklo 96-tisíc nových pracovných miest. Podľa ekonómov, oslovených agentúrou Reuters, sa miera nezamestnanosti v septembri zvýšila na 8,2 % z 8,1 % v auguste.

Počet Američanov, ktorí aj po prvom týždni naďalej poberajú podporu v rámci normálnych štátnych programov, v týždni skončenom 22. septembra, zostal nezmenený na úrovni 3,28 milióna.

Viac o téme: Nezamestnanosť Zahraničné Miesta Pracovné USA
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy