Nezamestnanosť v Španielsku je alarmujúca. Je najvyššia na svete

Najviac nezamestnaných má Španielsko a Grécko.Najviac nezamestnaných má Španielsko a Grécko. Zdroj: photl.com

Predpovede Medzinárodnej organizácie práce sú ešte hrozivejšie. Do roku 2015 bude mierny pokles nezamestnanosti. Nie však kvôli novým pracovných pozíciám, ale ľudia bdú natoľko frustrovaní, že si prestanú hľadať prácu a vypadnú zo štatistík.

V Španielsku je nezamestnanosť už dlhší čas rekordne vysoká. Nová štatistika Medzinárodnej organizácie práce ukázala, že Španielsko spoločne s Gréckom majú najvyššiu evidovanú nezamestnanosť na svete. Štatistika týkajúca sa nezamestnanosti mladých ľudí je ešte hrozivejšia.

Južná Európa zápasí s najvyššou evidovanou nezamestnanosťou na svete, ukázala analýza ILO vypracovaná exkluzívne pre Financial Times Deutschland. ILO zostavila analýzu na základe svojich globálnych správ o zamestnanosti.
Podľa ILO je aktuálne bez práce 24,5 % Španielov a 22,3 % Grékov. To je viac, než vo všetkých ostatných krajinách, pre ktoré má ILO k dispozícii údaje.

Aj v oblasti nezamestnanosti mladých je južná Európa na tom vo svetovom porovnaní najhoršie. A odborníci nepredpokladajú, že sa situácia v dohľadnom čase zlepší. "Aj keby kríza v eurozóne v najbližších mesiacoch neeskalovala, nezamestnanosť v južných krajinách eurozóny bude klesať len pomaly," uviedol pre FTD šéf prognostického oddelenia ILO Ekkehard Ernst.

ILO mala k dispozícii údaje zo 178 krajín po celom svete, pričom len približne v 50 štátoch realizuje prieskumy, ktorých výsledky sú medzinárodne porovnateľné. V prípade mnohých afrických, karibských a latinskoamerických štátov má ILO k dispozícii len hrubé odhady, ale aj v týchto regiónoch je len málo štátov, ktoré majú vyššiu mieru nezamestnanosti než Španielsko alebo Grécko - napríklad Namíbia.

Čísla ILO ukazujú, že zodpovední predstavitelia Medzinárodného menového fondu, Európskej únie a Európskej centrálnej banky (ECB) výrazne podcenili negatívne vplyvy úsporných programov na vývoj situácie na trhoch práce. MMF na jeseň 2010 prognózoval, že nezamestnanosť v Grécku tento rok dosiahne okolo 15 % a do roku 2015 klesne na 13 %. V Španielsku fond počítal tento rok s poklesom na 18 %.

Aktuálne predpovede ILO sú podstatne pesimistickejšie. Organizácia počíta s tým, že ešte v roku 2015 bude nezamestnanosť v Grécku na úrovni 20,3 % a v Španielsku na úrovni 23,4 %. Tento mierny pokles nezamestnanosti v porovnaní so súčasnosťou však neznamená, že sa zrýchli tvorba nových pracovných miest. Mnohí ľudia budú čoskoro natoľko frustrovaní, že si prestanú hľadať prácu a vypadnú zo štatistík, myslí si Ernst.

Súčasnú recesiu pociťujú predovšetkým mladí ľudia. Podľa ILO je bez práce 55 % Grékov pod 24 rokov a 53,2 % Španielov. Táto miera zostane v oboch krajinách ešte v roku 2015 na úrovni okolo 50 %. Dokonca ani na Blízkom východe a v Severnej Afrike, kde mládež pre nedostatok práce vyvolala revolúcie, nie sú čísla takéto zlé.

Viac o téme: Španielsko Nezamestnanosť Štatistika Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy