Francúzsko má 3 milióny nezamestnaných

Situácia vo Francúzsku je výsledok istej politiky.Situácia vo Francúzsku je výsledok istej politiky. Zdroj: rgbstock.com

Počet nezamestnaných vo Francúzsku prekročil v auguste hranicu 3 milióny ľudí, a to prvý raz od roku 1999.

Podľa neho správa o situácii na trhu práce ukáže, že nezamestnanosť sa zvýšila už šestnásty mesiac po sebe. Príčinou narastajúcej neistoty na trhu práce je politika bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho, myslí si francúzsky minister práce Michel Sapin.

"Situácia je zlá, veeľmi zlá," uviedol minister v rozhovore pre televíznu stanicu France 2. "To je výsledok istej politiky. V skutočnosti tu boli tie 3 milióny nezamestnaných už vtedy, keď sme nastúpili do úradu."

Ekonóm inštitútu French Economic Observatory tvrdí, že zo sociálneho hľadiska kríza vo Francúzsku ešte nedosiahla vrchol. "Nezamestnaných je takmer o 1 milión viac než na začiatku roka 2008 a nemôžeme povedať, že sme už dosiahli vrchol."

K nezamestnanosti 13-percent sa blíži aj Poľsko
Miera registrovanej nezamestnanosti dosiahla v auguste 12,4 % po 12,3 % v júli, informoval poľský štatistický úrad. Ekonómovia v priemere počítali s jej nárastom na 12,4 %. V auguste 2011 nezamestnanosť predstavovala 11,8 %.  V auguste bolo v Poľsku bez práce 1,964 milióna ľudí oproti 1,953 milióna v júli a 1,855 milióna v rovnakom období vlani.

Miera nezamestnanosti v Nemecku klesla v septembri v porovnaní s augustom o 0,3 percentuálneho bodu na 6,5 %. V rovnakom období vlani predstavovala 6,6 %. Na sezónne upravenej báze však nezamestnanosť zostala na úrovni 6,8 %, informoval spolkový úrad práce. V septembri bolo bez práce 2,788 milióna Nemcov. To je o 117.000 menej ako v auguste a o 7000 menej ako v rovnakom období vlani.

Nezamestnanosť v Nemecku klesla
"Oslabenie ekonomiky má vplyv aj na trhu práce, ale celkovo sa ukazuje, že trh práce je robustný," uviedol šéf nemeckého úradu práce Jürgen Weise. Pokles nezamestnanosti je v septembri bežný, mnoho firiem totiž čaká s prijímaním nových ľudí na koniec letných prázdnin.

Viac o téme: Nezamestnanosť Zahraničné Francúzsko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy