Ide do tuhého: Podnikaví Slováci sa púšťajú do boja s konkurenciou

Víťazi národného kola súťaže Global Management ChallengeVíťazi národného kola súťaže Global Management Challenge Zdroj: VSFS

V najväčšej celosvetovej súťaži v strategickom manažmente vyhrali Slováci minulý rok 3. miesto. Tohtoročný víťaz národného kola súťaže, tím Aequitas, zabojuje v medzinárodnom finále súťaže v Prahe. Budú nováčikovia rovnako úspešní ako minuloročný tím? To sa uvidí už koncom apríla.

V národnom kole najväčšej súťaže na svete v manažérskom riadení firiem Global Management Challenge zvíťazil študentský tím Aequitas, pre ktorý bol tento ročník debutovým. Víťazi majú v tradícii súťaže na čo nadviazať, keďže minuloroční víťazi sa v medzinárodnom finále v Soči umiestnili na treťom mieste a nebolo to prvýkrát, čo sa slovenský tím prebojoval tak ďaleko. V ročníku 2010/2011 si reprezentanti Slovenska odniesli dokonca víťazstvo. Organizátorom národného i medzinárodného finále je Vysoká škola finanční a správní, ktorá tento rok po prvýkrát v histórii organizuje medzinárodné finále súťaže v Prahe medzi 21. až 23. aprílom.

Juraj Štefanides, Lukáš Václavík, Tátoš Jerguš, Jozef Švehla a Ladislav Plánka, študenti Ekonomickej univerzity v Bratislave alias Aequitas, sa stali víťazom národného kola GMC a budú reprezentovať Slovensko v pražskom finále. Tím pod patronátom generálneho partnera súťaže J&T Banky zabojuje v konkurencii 120 hráčov z celého sveta. Záštitu súťaži udelili Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Hlavné mesto Bratislava.

Tohto, už štvrtého ročníka, ktorý na Slovensku usporadúva VŠFS, sa zúčastnilo celkom 33 tímov. Súťažiaci prešli dvoma kolami, pričom do národného finále postúpilo 8 najlepších. Kritériom pre víťazstvo v národnom finále bolo dosiahnutie najvyššieho zhodnotenia investície virtuálnej spoločnosti. Hlavnou cenou je bezplatné štúdium MBA City University of Seattle na Vysokej škole manažmentu.

Strategický manažment Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Súťaž Global Management Challenge overuje teoretické i praktické manažérske schopnosti študentov a súčasne ich učí znášať dôsledky svojich rozhodnutí. Len na nich totiž záleží, či virtuálna firma, ktorú riadia, uspeje na vybraných trhoch. Jednou z hlavných predností súťaže je spolupráca študentov s prestížnymi firmami. Tie sa do projektu zapájajú nielen ako partneri, ale aj ako patróni podporujúci svoje tímy. Poskytujú súťažiacim odbornú pomoc a zasvecujú ich do princípov riadenia spoločnosti, samotné rozhodnutia však stoja plne na študentoch.

 

Generálnymi partnermi súťaže sú tento rok J&T Banka, a.s. a Škoda Auto, a.s. Hlavnými partnermi sú Kariéra.sk, Vysoká škola manažmentu a partnermi súťaže Zoznam.sk a Radisson Blu Carlton Hotel Bratislava.

Global Management Challenge je najväčšou svetovou súťažou v oblasti simulácie riadenia firiem. Každý súťažiaci tím dostane na starosť modelovú obchodnú spoločnosť, s ktorou operuje na virtuálnych trhoch EU, NAFTA a na internete s cieľom dosiahnuť čo najvyššie zhodnotenie investície a najlepšie postavenie na trhu na základe dosiahnutého zisku. Toto kritérium určí víťaznú spoločnosť na trhu, a tým aj víťazný tím súťaže. 

Viac o téme: GMC Global Management Challenge Strategický manažment Aequitas Strategické riadenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: PR článok, Foto: VŠFS

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy