Nádej pre absolventov: Volkswagen otvára nové rekvalifikačné kurzy

Eric Reuting, člen predstavenstva pre personálnu oblasť VW SK; Peter Pellegrini, minister školstva SR; Albrecht Reimold, predseda predstavenstva VW SK pri slávnostnom spustení dvoch nových študijný programov a programu MechatronikEric Reuting, člen predstavenstva pre personálnu oblasť VW SK; Peter Pellegrini, minister školstva SR; Albrecht Reimold, predseda predstavenstva VW SK pri slávnostnom spustení dvoch nových študijný programov a programu Mechatronik Zdroj: Volkswagen Slovakia

Prax žiakov na stredných školách je na Slovensku na slabej úrovni a absolventi na trhu práce ťažko hľadajú prácu, pretože nemajú dostatočné praktické skúsenosti. Túto situáciu sa snaží zlepšiť Volkswagen, ktorý otvoril dva nové dvojročné študijné programy. Namiesto "drania" školských lavíc tak študenti makajú za strojmi.

Volkswagen Slovakia (VW SK) otvoril dva nové dvojročné študijné programy v Centre duálneho vzdelávania. Popri druhom ročníku mechatronikov, sa tu budú duálnym systémom vzdelávania učiť aj budúci priemyselní mechanici a elektrotechnici automatizačnej techniky.

V rozšírenom Centre duálneho vzdelávania pribudne 48 študentov. K 22 mechatronikom – druhákom so širokým uplatnením, pribudne 24 „prvákov“. Do nových programov sa zapojí 12 priemyselných mechanikov, špecialistov pre mechanické systémy a 12 elektrotechnikov automatizačnej techniky, odborníkov na riadiacu techniku. VW SK investovala do vybavenia a úprav priestorov ďalších 300-tisíc eur.

„Naše rekvalifikačné programy znamenajú veľa nielen pre Volkswagen Slovakia, ale aj pre vzdelávania na Slovensku. Systém duálneho vzdelávania s 80 percentami praxe a 20 teórie sa preukazuje ako veľmi úspešný. Už teraz môžem povedať, že všetci 22 mechatronici z prvého roku u nás nájdu stabilné pracovné miesta v oblasti údržby,“ povedal Albrecht Reimold, predseda predstavenstva VW SK.

zľava Albrecht Reimold, predseda Galéria fotiek (2) Zdroj: Volkswagen Slovakia

Mechatronici pritom ako jedni z prvých na Slovensku v auguste absolvovali prvú časť záverečnej skúšky, ktorá je tiež špecifikom nemeckého duálneho systému vzdelávania. V rámci nej boli overené ich schopnosti. V druhom roku štúdia sú nasadení priamo v karosárni bratislavského závodu.

„Iniciatívu Volkswagen Slovakia rozširovať programy duálneho vzdelávania vítame, lebo takýto systém vzdelávania garantuje študentom po skončení štúdia prácu,“ uviedol Peter Pellegrini, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Zároveň dodal, že rezort pod jeho vedením bude podporovať najmä také študijné programy, ktorých absolventi neskončia na úradoch práce.

„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR od začiatku podporuje tento projekt, lebo je odpoveďou na jeden zo základných problémov nášho pracovného trhu: nedostatok mladých ľudí s kvalifikáciami, ktoré podniky potrebujú. Kvalifikácia pritom neznamená len vzdelanie, ale aj zvládanie konkrétnych zručnosti,“ povedal Branislav Ondruš, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

„Dlhodobo sa snažíme spolupracovať s veľkými zamestnávateľmi či živnostníkmi, ktorí by sa ujali duálneho vzdelávania. Najväčší prínos vidím práve v prepojení teórie s praxou, čo pomôže produkovať vzdelaných ľudí. Prax priamo u zamestnávateľa by mala byť súčasťou každého vzdelávacieho programu a robíme pre to všetko,“ Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Centrum duálneho vzdelávania otvoril VW SK v septembri 2013 ako odpoveď na zvyšujúcu sa potrebu kvalitných absolventov stredných škôl. Vyučovanie v centre prebieha nemeckým systémom duálneho vzdelávania. Študenti tu spájajú prax s teóriou v pomere 80 : 20. Sú zároveň zamestnancami VW SK, poberajú mzdu a využívajú sociálny program. Spoločnosť do centra investovala už viac ako milión eur.

Viac o téme: Volkswagen Študent Vzdelávanie Študenti Prax Volkswagen slovakia Študijné odbory Centrum duálneho vzdelávia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Volkswagen Slovakia, Zdroj: Volkswagen Slovakia; red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy