Aktuálne: Povinnosti študenta pred zápisom na VŠ

Zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie po ukončení strednej alebo vysokej školy je dobrovoľné, nie je povinné. Zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie po ukončení strednej alebo vysokej školy je dobrovoľné, nie je povinné. Zdroj: thinkstock.com

Tento rok som ukončila stredoškolské vzdelanie a bola som prijatá na externé štúdium na vysokej škole. Písala som už aj do sociálnej poisťovne aj do zdravotnej poisťovne a oni mi napísali, že nebudem musieť nič platiť. Avšak ostáva tu stále otázka, či sa musím prihlásiť na úrad práce alebo nie?

 

Poradňa:  Zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie po ukončení strednej alebo vysokej školy je dobrovoľné, nie je povinné. Ak sa absolvent strednej školy rozhodne požiadať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, musí tak spraviť do 7. septembra daného kalendárneho roku.

„Pre takéhoto študenta platí sedemdňová lehota a je považovaný za nezaopatrené dieťa do 31. augusta a rodičovi za toto obdobie patrí prídavok na dieťa,“ hovorí Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Absolvent strednej školy si však žiadosť môže podať aj skôr, bezprostredne po vykonaní maturitnej skúšky, ak o to má záujem. V takomto prípade rodičovi nepatrí prídavok na dieťa. Prihlásením na úrad práce od prvého septembra, v stanovenej lehote, mu začína platiť zdravotné poistenie štát.

Ak si absolvent nepodá žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie v zákonom stanovenej lehote, je považovaný za dobrovoľne nezamestnaného, z čoho mu vyplýva zákonná povinnosť hradiť si povinné zdravotné poistenie resp. doplatiť si alikvotnú časť. K evidencii na úrade práce sú potrebné tieto doklady: občiansky preukaz,  doklad o ukončení štúdia na strednej škole, vyplnená písomná žiadosť o zaradenie do evidencie.

Prechod zo strednej na vysokú

Ak si absolvent strednej školy podal prihlášku na štúdium na vysokej škole, žiadosť o zaradenie do evidencie mu stačí podať do 7. septembra, ale len v prípade, ak na štúdium nebol prijatý.

„Ak na vysokoškolské štúdium bol prijatí, úrad ho do evidencie nezaradí,“ vysvetľuje Veronika Černá.

Pre externistov neplatia rovnaké pravidlá

Absolvent strednej školy, ktorý bol prijatý na externé štúdium na vysokej škole má iba dve možnosti. Jednou z nich je zaevidovať sa na úrade práce a v tom prípade mu bude hradené zdravotné poistenie. Ak sa nezaeviduje, zdravotné poistenie si bude musieť hradiť na vlastné náklady.

Sociálne poistenie

Dôležité je poznamenať, že študenti počas stredoškolského štúdia nie sú sociálne poistení a preto nemajú voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti, ale ani nárok na dávky sociálneho poistenia. Nárok by mali iba v prípade, ak by si od 16 rokov platili dobrovoľné sociálne poistenie.

Výnimku však tvoria tí stredoškoláci, ktorí sa zamestnali počas školských prázdnin a poistné za nich začína platiť zamestnávateľ.  Študenti pracujúci na dohodu o brigádnickej práci študentov sú povinne dôchodkovo poistení a poistné za nich odvádza zamestnávateľ, ktorý je povinný ich prihlásiť do Sociálnej poisťovne, ohlasovať zmeny aj ukončenie dohôd.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Študent Študenti Absolvent Úrad práce Povinnosti Absolventi Sociálka Externý študent
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy