Práce je dosť, pracovníkov málo

Práce je dosť, pracovníkov málo.Práce je dosť, pracovníkov málo. Zdroj: thinkstock.com

Nezamestnaní majú malý záujem odpracovať si dávku v hmotnej núdzi. Samosprávy vytvorili pracovné miesta, ale ľudia ich často odmietajú. Sú nezastihnuteľní alebo na začiatku práce sa ocitnú na PN-ke. Aká je situácia v Bratislave? Pozreli sme sa na niektoré mestské časti.

Počet ľudí v hmotnej núdzi, ktorých po 1. júli môžu bratislavské mestské časti využiť v rámci drobných obecných služieb je oveľa menší, ako reálna potreba samospráv. V priemere ide o približne desiatku dlhodobo nezamestnaných.

Po nadobudnutí účinnosti novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi ponúkajú samosprávy poberateľom dávky najmä prácu pri čistení a údržbe verejných priestranstiev. Zhodujú sa, že práce pre dlhodobo nezamestnaných majú dosť. Pracovníkov naopak málo.

Bratislava - Karlová Ves

V Karlovej Vsi je napríklad evidovaných 133 poberateľov dávok.

"Z tohto celkového počtu sme od úradu práce získali bohužiaľ len jedného pracovníka, čo je veľmi málo a nepostačuje to pre naše potreby," uviedla starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková.

"Vedeli by sme ich využiť pri čistení čistenie chodníkov a pieskovísk, zametaní námestí, drobnej údržbe zelene, či zbieraní odpadkov," spresnila.

Podľa jej slov by tým, ktorí sa osvedčia, ponúkli do budúcnosti aj platenú prácu.

Bratislava - Dúbravka

Susedná Dúbravka zamestnávala od 1. júla v rámci verejno-prospešné prác 23 osôb.

"V priebehu mesiaca deviati z nich stratili o túto prácu záujem," informoval tlačový tajomník mestskej časti Miroslav Bartoš. Medzi tými, ktorí pracujú, sú zamestnanci na 32-hodinový úväzok i tí, ktorí pracujú na 64-hodinový úväzok, teda majú nárok aj na aktivačný príspevok.

"Určite máme kapacity zamestnať viac takýchto ľudí,"  informoval Bartoš.

Bratislava - Ružinov

Viac ľudí v rámci verejnoprospešných prác by sa uplatnilo aj v Ružinove.

"V našej mestskej časti pracujú 11 zamestnanci, dvaja pomáhajú priamo na úrade pri údržbárskych prácach a v archíve. Ďalších deviatich využíva Ružinovský podnik verejnoprospešných prác," spresnila hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová.

Bratislava - Staré Mesto

Staré Mesto momentálne zamestnáva šesť takýchto ľudí.

"Našou predstavou bolo zamestnať 16 pracovníkov, zvyšní desiati by mali prísť v auguste," avizovala staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová.

Mestská časť by chcela poberateľov dávok v rámci verejnoprospešných prác využiť aj pri mimoriadnych akciách či pri organizovaní Vianočných trhov.

"Zatiaľ pracujú napríklad na udržiavaní čistoty a poriadku, zveľaďovaní prostredia, v predchádzajúcich dňoch napríklad natierali zábradlie na Žižkovej ulici," spresnila Obuchová.

Bratislava - Rača

Na podobné aktivity využíva desiatich poberateľov dávok aj Rača.

"Keby bola možnosť, zamestnali by sme aj viac ľudí," uviedla Eva Miklánková, hovorkyňa mestskej časti.

Bratislava - Nové Mesto

Naopak desať ľudí v súčasnosti zodpovedá potrebám a pracovným možnostiam, ktoré má bratislavské Nové Mesto.  

"Desať poberateľov dávok plánujeme do prác na udržovaní verejných priestranstiev zapojiť v polovici augusta," informoval Ján Borčin z tlačového oddelenia novomestského úradu.

Jana Lukáčová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) priznala, že skúsenosti aktivačného centra, ktoré vzniklo pri ÚPSVR, preukazujú malý záujem dlhodobo nezamestnaných o odpracovanie si základnej dávky.

"Niektorí z tých, na ktorých sa povinnosť vzťahuje, ponuku práce priamo odmietnu," priblížila Lukáčová.

"Iní hneď po prebratí ponuky práce ochorejú a stanú sa práceneschopnými, čo je dôvod, prečo pracovné činnosti nemôžu vykonávať," doplnila.

Dodala aj to, že časť klientov nie je možné zastihnúť ani osobne, ani poštovými zásielkami, lebo v mieste bydliska, ktoré úradu práce uviedli, si nepreberajú zásielky.

Dávka v hmotnej núdzi iba po odpracovaní

Základnú dávku od štátu vo výške 61,60 eura dostane od júla len ten občan v hmotnej núdzi, ktorý odpracuje 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckych činností. Novelu zákona v tomto znení parlament schválil ešte koncom minulého roka.

Obce a mestá však podľa zákona musia pripraviť podmienky na to, aby ľudia, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi, mohli začať pracovať. Práca im totiž musí byť najprv ponúknutá. Keď obec takéto podmienky nevytvorí, nebude sa môcť siahať ani na dávky poberateľov v hmotnej núdzi.

 

Viac o téme: Bratislava Mesto Domáce Obec Dávka Aktivačný príspevok Hmotná núdza Dávka v hmotnej núdzi Ponuka práce Odpracovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy