Po škole skončili na úradoch. Vieme, z akých škôl sú ťažko zamestnateľní

Pre niektorých absolventov cesta zo školy nevedie do zamestnania ale na úrad práce. Pre niektorých absolventov cesta zo školy nevedie do zamestnania ale na úrad práce. Zdroj: thinkstock.com

Pre niektorých absolventov cesta zo školy nevedie do zamestnania ale na úrad práce. Najpočetnejšou skupinou sú absolventi technických a spoločenských vied, pričom čas hľadania práce im najčastejšie zaberie až deväť mesiacov.

 

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v máji tohto roka 12,8 %. Evidovaných uchádzačov o prácu je 345-tisíc. Z tohto čísla je na úradoch práce prihlásených 24 549 absolventov škôl - 6367 zo stredných škôl a 18 182 z vysokých škôl.

„Najvyšší počet evidovaných absolventov stredných škôl je v oblasti obchodu a služieb. Najviac evidovaných absolventov vysokých škôl vyštudovali spoločenské a technické vedy, “ hovorí Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Podľa posledných dostupných štatistík z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny na úradoch najčastejšie končia absolventi, ktorí študujú ekonomické vedy, právne vedy, pedagogické vedy, strojárstvo, poľnohospodársko-lesnícke vedy, publicistiku, knihovníctvo a vedecké informácie, bezpečnostné služby, politické vedy, elektrotechniku a filologické vedy.

Absolventi škôl si v priemere nevedia nájsť prácu od sedem do deväť mesiacov (až 66 percent absolventov). Dvadsať percent absolventov si hľadá prácu 4 až 6 mesiacov a iba 12 percent si prácu nájde do troch mesiacov.

Najťažšie si hľadajú prácu absolventi týchto škôl:

  1. Technická univerzita
  2. Pravoslávna bohoslovecká fakulta PU
  3. Slovenská poľnohospodárska univerzita
  4. Univerzita Komenského
  5. Univerzita Mateja Bela
  6. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika
  7. Ekonomická univerzita
  8. Univerzita Konštantína Filozofa
  9. Univerzita sv. Cyrila a Metoda
  10. Žilinská univerzita

 

Viac o téme: Školy Nezamestnaní Úrad práce Vysoká škola Vysoké školy Univerzity Absolventi Evidovaní
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Štatistika ÚPSVaR 12/2012

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy