Práca na dohodu a pracovná zmluva: Všetko, čo potrebujete vedieť

Počas prázdnin môžu študenti pracovať na zmluvu na dobu určitú.Počas prázdnin môžu študenti pracovať na zmluvu na dobu určitú. Zdroj: thinkstock.com

Kto sa má v tom vyznať? Dohoda o brigádnickej práci študenta, dohoda o vykonaní či pracovnej činnosti, alebo pracovná zmluva. Vysvetlíme vám, aký je rozdiel medzi dohodami a za akých podmienok by ich mali študenti alebo brigádnici využívať.

Zamestnávatelia môžu so študentmi alebo brigádnikmi uzatvoriť jednu z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru alebo pracovnú zmluvu. Existuje:

 
  1. Dohoda o brigádnickej práci študentov
    Dohody o brigádnickej práci študentov sa môžu uzatvárať len so žiakmi strednej školy alebo študentmi dennej formy vysokoškolského štúdia. Môže sa uzatvárať iba do konca roka, v ktorom študent dovŕši 26 rokov. Prácu možno vykonávať v rozsahu v priemere najviac 20 hodín týždenne, pričom priemer sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená, najdlhšie však za 12 mesiacov.
     
  2. Dohoda o vykonaní práce a dohoda o pracovnej činnosti
    Dohodu o vykonaní práce môže zamestnávateľ so študentom uzavrieť, len ak ide o prácu, ktorá je vymedzená nejakým výsledkom. V kalendárnom roku môžu byť s tým istým zamestnávateľom uzatvorené aj viaceré, avšak len na 350 hodín. Dohodu o pracovnej činnosti možno zase uzavrieť na práce v rozsahu najviac 10 hodín týždenne.

    Brigádnik, ktorý pracuje na základe dohody o brigádnickej práci študentov či inej, takzvaní dohodári môžu dostať stravu, len ak sa na tom so zamestnávateľom písomne dohodli. Nárok na zabezpečenie stravovania však dohodár zo zákona nemá.

    Podmienky dohôd
    Každá dohoda musí byť vždy písomná, inak je neplatná.
    Jej obsahom musí byť dohodnutá práca, odmena, rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Jedno vyhotovenie dohody je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi. Na základe uzatvorených dohôd je zamestnávateľ povinný najmä poskytovať potrebné základné prostriedky, materiál, náradie a osobné ochranné pracovné prostriedky, oboznámiť zamestnancov s právnymi predpismi, najmä o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.
     
  3. Pracovná zmluva
    Pracovná zmluva sa využíva pri zamestnávaní študentov. Študenti majú nárok na stravu hradenú zamestnávateľom, len ak sa počas prázdnin zamestnajú na základe pracovnej zmluvy. Zamestnávatelia môžu v období letných prázdnin zamestnávať študentov na pracovnú zmluvu na dobu určitú, teda len počas prázdnin. V takom prípade pracovný čas a jeho rozvrhnutie závisí od veku brigádnika. Poistné platia rovnako ako za všetkých svojich zamestnancov, na študentov sa nevzťahujú žiadne úľavy.

Pracovné podmienky pre žiakov a študentov:

Mladší než 16 rokov – maximálne môžu odpracovať 30 hodín/týždeň

Mladiství nad 16 rokov – maximálne môžu pracovať 37,5 hodín/týždeň, max. 8 hodín/deň, vo výnimočných prípadoch môžu mladiství vykonávať nočnú prácu, maximálne hodinu

"Mladší než šestnásť rokov ani mladiství nad šestnásť nemôžu prekročiť rozsah času, a to ani ak by pracovali pre viacerých zamestnávateľov. Nočná práca je možná iba vtedy, len ak je potrebná na výchovu povolania, musí však bezprostredne nadväzovať na dennú zmenu," upozornila hovorkyňa Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěna Vorobelová.

18 – ročný študent – môže odpracovať maximálne 40 hodín týždenne

"Pokiaľ by mal pracovný čas rozvrhnutý tak, že pravidelne vykonáva prácu striedavo v oboch zmenách v dvojzmennej prevádzke, má pracovný čas najviac 38 a 3/4 hodiny týždenne a vo všetkých zmenách v trojzmennej prevádzke alebo v nepretržitej prevádzke má pracovný čas najviac 37 a 1/2 hodiny týždenne," informovala Vorobelová.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Pracovná zmluva:

Zmluva so študentom môže byť uzatvorená aj na kratší pracovný čas, zamestnávateľom v tom nič nebráni. Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny voľno minimálne 12 hodín v priebehu 24 hodín a mladistvý zamestnanec aspoň 14 hodín v priebehu 24 hodín. Tento odpočinok je možné skrátiť až na 8 hodín zamestnancovi staršiemu ako 18 rokov v nepretržitých prevádzkach a pri turnusovej práci, pri naliehavých poľnohospodárskych prácach, pri poskytovaní univerzálnej poštovej služby, pri naliehavých opravárskych prácach, ak ide o odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život alebo zdravie zamestnancov, a pri mimoriadnych udalostiach.

Ak zamestnávateľ skráti minimálny odpočinok, je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi do 30 dní rovnocenný nepretržitý náhradný odpočinok," uzavrela Vorobelová.

Pri zamestnávaní mladších než 15-ročných brigádnikov, ako aj pri tých, ktorí ešte povinnú školskú dochádzku neskončili, je potrebné povolenie od príslušného inšpektorátu práce. Žiaci môžu dostávať len ľahké práce, teda také, ktoré svojím charakterom a rozsahom neohrozujú ich zdravie, bezpečnosť a ďalší vývoj. Môžu napríklad vystupovať na kultúrnych a umeleckých predstaveniach, športových podujatiach či v reklamách.

Platenie odvodov

Ak má zamestnávateľ so študentom uzatvorený pracovný pomer, platí poistné ako za riadneho zamestnanca, upozorňuje hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder. Nevzťahuje sa naňho žiadna úľava a platí poistné z hrubej mzdy na nemocenské poistenie 1,4 %, na starobné poistenie 4 %, na invalidné poistenie 3 % a na poistenie v nezamestnanosti 1 %.

"Navyše aj zamestnávateľ za takéhoto zamestnanca platí poistné, a to nemocenské 1,4 %, na starobné poistenie 14 %, na invalidné poistenie 3 %, na poistenie v nezamestnanosti 1 %, do rezervného fondu solidarity 4,75 %, na úrazové poistenie 0,8 % a napokon na garančné poistenie 0,25 % z vymeriavacieho základu,“ vyčíslil hovorca SP.

Povinnosti zamestnávateľa

Zamestnávatelia musia viesť aj evidenciu uzatvorených dohôd v poradí, v akom boli uzatvorené, viesť evidenciu pracovného času zamestnancov tak, aby bol zaznamenaný začiatok a koniec časového úseku, v ktorom zamestnanec vykonával prácu, a viesť evidenciu vykonanej práce u zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe dohody o vykonaní práce tak, aby v jednotlivých dňoch bola zaznamenaná dĺžka časového úseku, v ktorom sa práca vykonávala.

Na zabezpečenie stravovania majú zákonný nárok len zamestnanci v pracovnom pomere, ktorí majú so zamestnávateľom uzavretú pracovnú zmluvu, pričom v rámci zmeny vykonávajú prácu viac ako štyri hodiny. Zamestnávateľ prispieva na stravovanie na každé jedlo sumou, ktorá predstavuje najmenej 55 % jeho ceny, najviac však 2,20 eura, čo zodpovedá 4 eurám, ktoré sa poskytujú ako stravné pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Hodnota stravnej poukážky musí byť minimálne 3 eurá, čo je 75 % zo 4 eur. Okrem toho zamestnávateľ môže na stravovanie poskytnúť aj príspevok zo sociálneho fondu, zvyšok ceny jedla si zamestnaný študent hradí sám.

 

Viac o téme: Študent Dohoda Študenti Zmluva Brigádnici Brigádnik Pracovná zmluva Dohodári Práca na dohodu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy