Pracovné míľniky nového prezidenta Andreja Kisku

Svojim konaním patril Kiska k lídrom, ale nikdy vraj nebol vodcovský typ.Svojim konaním patril Kiska k lídrom, ale nikdy vraj nebol vodcovský typ. Zdroj: SITA

Pády a úspechy. Takto by sa dala charakterizovať Kiskova pracovná cesta na vrchol svojho úspechu, kedy sa stal prezidentom s podnikateľskou minulosťou.

Do prezidentského paláca prichádza prvý nepolitický prezident. Andrej Kiska je srdcom viac podnikateľ a filantrop. S jeho menom sa spájajú známe spoločnosti Triangle Group International alebo charitatívna organizácia Dobrý anjel. Slováci ho poznajú ako úspešného človeka, jeho pracovnú cestu však nesprevádzali iba svetlé momenty. Prinášame vám najdôležitejšie míľniky Andreja Kisku.

 
  1. Andrej Kiska vyštudoval na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej vysokej školy. Splnil tak sen svojmu otcovi, ktorý chcel byť elektrotechnik, napriek tomu, že o tejto práci Kiska nesníval.
  2. Po škole pracoval ako projektant v Naftoprojekte v Poprade.
  3. V roku 1990 odišiel na osemnásť mesiacov za zárobkom do Ameriky. Pár dní pracoval na stavbe a potom sa zamestnal na benzínovej pumpe, kde sa po čase stal majiteľovou pravou rukou. Objednával zásoby, umýval dlážku a pripravoval sendviče. Pracoval 11 hodín denne, šesť dní v týždni. Posledných sedem mesiacov pracoval 16 hodín denne každý deň v týždni. V tomto čase sa začal rodiť v jeho hlave prvý podnikateľský nápad.
  4. V roku 1992, po  návrate domov sa Andrej Kiska pustil do podnikania. Svoje zarobené peniaze z Ameriky investoval do akcií americkej brokerskej spoločnosti, ktorá mala u nás otvárať pobočku. To sa však nestalo a spoločnosť po krátkej dobe zbankrotovala.
  5. Fiaskom skončil aj ďalší obchod. Biznis s dovozom a ďalším obchodovaním so šperkami nevyšiel. Spolu s bratom a bratrancom založili firmu Triangle Group International, ktorá prevádzkovala sieť zlatníctiev.
  6. Až v roku 1996 aj spolu s bratom a bratrancom našli dieru na trhu – predaj na splátky. Banky schvaľovali úvery iba málokomu a oni prostredníctvom spoločnosti TatraCrediť ponúkali splátkovú službu Triangel. Neskôr sa tento spôsob splácania dostal aj do predajní, známy pod menom Quatro. Andrej Kiska bol tretinovým vlastníkom spoločnosti.
  7. V roku 2005 sa Kiska zaradil medzi slovenských milionárov. Stal sa ním vďaka predaju Triangla a Quatra, ktoré odkúpila asi za 60 miliónov eur Všeobecná úverová banka a zlúčila ich pod názov Consumer Finance Holding. Kiska získal z predaja asi 10 miliónov eur a do roku 2007 pôsobil aj ako člen predstavenstva.
  8. Vďaka nápadu svojho dlhoročného kamaráta Igora Brossmanna založil Kiska v roku 2005 neziskovú organizáciu Dobrý anjel. Pomáha rodinám s deťmi, ktoré sa vinou závažného, život ohrozujúceho ochorenia dostali do ťažkej finančnej situácie. O tri roky sa však cesty Kisku a Brossmanna rozišli. Kiska naďalej pôsobil v charitatívnej organizácii až do mája 2013, kedy sa vzdal funkcie predsedu správnej rady. Od 1. júna je predsedníčkou jeho manželka Martina Kisková. Od roku 2011 pôsobí organizácia Dobrý Anjel aj v Českej republike.
  9. V roku 2006 získal Kiska ocenenie Manažér roka a v roku 2011 Krištáľové krídlo v kategórii filantropia. Na tému podnikanie a filantropia poskytoval viacero rozhovorov a prednášal na viacerých konferenciách.
Viac o téme: Andrej kiska Práca Životopis Pády Úspechy Pracovná cesta CV
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Prezident.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy