Pracujete s osobnými údajmi? Čakajú vás zmeny!

Zamestnávateľ nemôže len tak monitorovať činnosť zamestnanca na pracovisku bez toho, aby ho o tom informoval.Zamestnávateľ nemôže len tak monitorovať činnosť zamestnanca na pracovisku bez toho, aby ho o tom informoval. Zdroj: thinkstock.com

Od apríla sa mení zákon o ochrane osobných údajov. Pre firmy to znamená menej papierovačiek a nižšie pokuty. Čo všetko sa zmenilo v zákone, prinášame vám v nasledujúcom článku.

Podnikatelia budú mať menej povinností pri spracovaní osobných údajov. Po novom už nebudú musieť vypracovať bezpečnostnú smernicu a doterajšia registračná povinnosť sa zmení na oznámenie nepodliehajúce režimu správneho poriadku ani poplatkovej povinnosti. To bude možné vykonať aj elektronicky. Tieto zmeny prináša novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

K právnej norme, o ktorej parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní, mal najskôr prezident výhrady a poslancom ju vrátil aj s pripomienkami. Tí jeho výhradám vyhoveli. Prezident mal pochybnosti, či je časť zákona v súlade s Ústavou SR a Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Gašparovičovi prekážal bod právnej normy, ktorý hovorí o spracúvaní osobných údajov prevádzkovateľom bez súhlasu dotknutej osoby, aj keď ide o údaje pre potreby monitorovania dotknutých osôb, oznamovania nekalých praktík na pracovisku a hodnotenia pracovného výkonu alebo efektivity dotknutých osôb, ak nie sú vykonávané na základe osobitného zákona. Preto navrhol tento bod zo zákona vypustiť, s čím parlament súhlasil. V rozprave k vrátenému zákonu vystúpil len opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál, ktorý plénu pripomenul, že aj on kritizoval túto časť zákona.

"Zamestnávateľ nemôže len tak monitorovať činnosť zamestnanca na pracovisku bez toho, aby ho o tom informoval," zdôraznil. Zároveň doplnil, že s pripomienkou prezidenta súhlasí, a preto ju podporil v hlasovaní.

Informácie, ktoré môže zverejniť zamestnávateľ o zamestnancovi:

  1. Titul
  2. Meno a Priezvisko
  3. Pracovné, služobné alebo funkčné zaradenie
  4. Odborný útvar
  5. Miesto výkonu práce
  6. Telefónne alebo faxové číslo
  7. Adresu elektronickej pošty na pracovisko

Zmeny pre podnikateľov v novele zákona o ochrane osobných údajov:

  1. Podnikatelia nebudú musieť vypracovať bezpečnostnú smernicu.
  2. Registračná povinnosť sa zmení na oznámenie nepodliehajúce režimu správneho poriadku ani poplatkovej povinnosti. To bude možné vykonať aj elektronicky.
  3. Zjednodušuje sa poučenie pre osoby, ktoré pracujú s osobnými údajmi. Úrad na ochranu osobných údajov vypracuje vzory poučení.
  4. Ukladanie pokút sa zmení z povinnosti na možnosť. Pokuta sa bude môcť dať iba firme, ale nie zamestnancovi.
  5. Pokuty pre firmy sa znížili.
Viac o téme: Pokuty Zákon Novela Údaje Smernica Zákona O Osobné Osobných Údajov Ochrane
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: TASR; red., Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy