Slováci chcú vyšší plat! Sú však skeptickí

Slováci chcú vyšší plat! Sú však skeptickí.Slováci chcú vyšší plat! Sú však skeptickí. Zdroj: photl.com

Aj napriek nepriaznivej ekonomickej situácii, polovica zamestnaných Slovákov v tomto roku očakáva zvýšenie príjmov, či už vo forme odmeny alebo zvýšenia mzdy.

Väčšina slovenských zamestnancov neverí, že ekonomická situácia Slovenska sa v tomto roku zlepší. Aj napriek tomu polovica z nich očakáva navýšenie vlastných príjmov v podobe jednorazovej odmeny (52 %) alebo zvýšenia mzdy (48 %). Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu personálno-poradenskej spoločnosti Randstad Workmonitor.

Zamestnanci majú otvorený postoj voči cudzincom pracujúcim v SR, pre 84 % nepredstavujú žiadne ohrozenie z hľadiska istoty ich zamestnania. Takmer polovica (46 %) Slovákov uvádza, že možnosť spolupracovať s ľuďmi zo zahraničia je pre nich pridanou hodnotou a 16 % opýtaných si pochvaľuje, že vďaka nim sa dokonca zlepšilo ich pracovné prostredie. Pre porovnanie, v krajinách západnej Európy pociťuje neistotu z dôvodu prílevu prisťahovalcov štvrtina všetkých zamestnaných, vo Veľkej Británii až 29 %.

Ako ďalej informovala manažérka pre marketing a komunikáciu Randstad Alžběta Honsová, zamestnanci na Slovensku sa skôr sťažujú na nemožnosť odpútať sa od pracovných povinností počas sviatkov a dovoleniek. Prehľad o tom, čo sa v práci deje, si vždy udržuje 42 % Slovákov, 28 % dokonca priznalo, že aj počas voľných dní neustále kontrolujú pracovné maily. Takmer polovica zamestnávateľov podľa prieskumu od svojich zamestnancov očakáva, že im budú kedykoľvek k dispozícii, a to i počas dovoleniek.

Viac ako tri štvrtiny všetkých zamestnancov sa v minulom roku sami snažili zlepšiť svoju kvalifikáciu, 60 % opýtaných absolvovalo buď odborné školenie, alebo iné vzdelávanie. Aj napriek tomu sa polovica posťažovala, že im zamestnávateľ nedal k ďalšiemu profesijnému vývoju dostatočný priestor.

Prieskum Workmonitor zahŕňa 32 krajín po celom svete. Vychádza štyrikrát do roka a jeho výsledky odrážajú lokálne i globálne trendy v oblasti mobility. Okrem mobility sleduje spokojnosť zamestnancov a ich osobné motivácie.

Viac o téme: Dovolenka Domáce Vzdelávanie Plat Mzda Zamestnanci Cudzinci Povinnosti Odmena Benefity Slováci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy