Platy zamestnancov vo Volkswagene sú neisté. Chystá sa znižovanie!

Volkswagen SlovakiaVolkswagen Slovakia Zdroj: TASR

Po prvýkrát vo svojej histórii zvažuje výrobca automobilov na Slovensku znížiť platy svojich zamestnancov, ako aj znížiť počet pracovných hodín. Za touto zmenou však nestojí pokles zákaziek.

Jeden z najväčších exportérov a zamestnávateľov na Slovensku chce v tomto roku znížiť platy zamestnancov o 4 %. Bratislavský závod nemeckej automobilky Volkswagen už svoj návrh predostrel odborárom v rámci kolektívneho vyjednávania. Informoval o tom v utorok denník Hospodárske noviny (HN).

Automobilka podľa HN totiž investuje do modernizácie a zefektívnenia výrobných liniek, a preto plánuje skrátiť pracovný čas zamestnancov.

"Žiadame vás, aby ste zhodnotili ekonomickú situáciu v automobilovom sektore a jej vplyv na hospodárenie Volkswagenu Slovakia v budúcnosti, keď sú ohrozené pracovné miesta," píše vedenie firmy vo svojich požiadavkách. Tie majú HN k dispozícii od zamestnanca továrne.

"Kolektívne vyjednávanie prebieha. O výsledkoch budeme informovať po jeho ukončení," reagoval hovorca závodu Vladimír Machalík.

Volkswagen Slovakia k zámeru znížiť platy pristupuje vôbec prvý raz v histórii. Podľa šéfa odborov Zoroslava Smolinského "podnik chce zamestnancom znížiť počet pracovných hodín z ôsmich na šesť". Vysvetľuje, že za tým nestojí pokles zákaziek, ale modernizovanie výrobných liniek a rušenie nadbytočných nedeľných zmien.

"Volkswagen v Bratislave prepúšťanie neplánuje," dodáva Smolinský.
 

Viac o téme: Vw Volkswagen Domáce Znižovanie Platy Plat Mzda
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy