Vyberte si školu podľa spolupráce s firmami

Pred štúdiom je vhodné zistiť si, aké spolupráce s firmami má škola.Pred štúdiom je vhodné zistiť si, aké spolupráce s firmami má škola. Zdroj: photl.com

Ak chce študent získať uplatnenie na trhu práce po absolvovaní strednej alebo vysokej školy, mal by si dobredu zistiť, aké spolupráce má škola so spoločnosťami v regióne.

Praktické skúsenosti do budúceho zamestnania naberajú mladí ľudia už počas vysokoškolského štúdia. Niektoré univerzity dokonca poskytujú špeciálne projekty pre svojich študentov. V rámci nich sa snažia spojiť ich všeobecné vedomosti s praktickými skúsenosťami a spolupracujú pritom s rôznymi firmami na Slovensku.

"Všetky naše fakulty riešia projekty, ako aj bakalárske, inžinierske a doktorandské práce v spojení s praxou. V mnohých prípadoch témy zadávajú učitelia práve v spolupráci s firmami a študenti tak časť výskumu realizujú priamo v podnikoch," informovala o aktivitách Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave manažérka pre komunikáciu Andrea Hajdúchová.

Univerzita napríklad spolupracuje s automobilkou Volkswagen (VW) v rámci študijného programu Automobilová produkcia. Časť štúdia tak absolvujú študenti priamo v bratislavskom závode, časť v laboratóriách fakulty. Práce, ktoré riešia, súvisia s praxou v podniku. Študentom sa tak napríklad podarilo vyvinúť technológiu na takmer 100-% recykláciu použitých motorových olejov. Vďaka tomuto výskumu vznikli na východnom Slovensku desiatky pracovných miest.

"Študenti zapájaní do výskumu v spolupráci s praxou si ľahko nachádzajú zamestnanie, a to nielen vo firmách, s ktorými už počas štúdia spolupracovali. Pre zamestnávateľov majú totiž pridanú hodnotu, dokážu riešiť konkrétne praktické zadania, navrhovať zlepšenia a inovácie," uviedol rektor STU Robert Redhammer.

Prax so štúdiom majú spojenú aj študenti na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave. Napríklad študenti medicíny praxujú na oddeleniach nemocníc. Fakulta manažmentu zase v zimnom semestri aktuálneho akademického roka otvára nový výberový predmet Rozvoj podnikateľských zručností v interdisciplinárnych tímoch.

"Cieľom predmetu je rozvoj podnikateľského potenciálu študentov v interdisciplinárnych tímoch zložených zo študentov fakúlt univerzity, ktorí sa chcú naučiť, ako prakticky pristupovať k dotiahnutiu podnikateľského nápadu až do realizovateľnej podoby vo forme biznis plánu," priblížil prorektor UK Ján Pekár.

Podľa jeho slov rozvoj podnikateľského myslenia a zručností je pre študentov prínosný aj v prípade, ak neuvažujú o podnikaní ako o primárnej kariérnej voľbe.

"Nadobudnuté kvality im totiž umožnia lepšie sa uplatniť a byť prínosom aj v pozícii napríklad zamestnanca či vedeckého pracovníka," konštatoval Pekár.

Univerzita tiež spolupracuje so súkromnou firmou v oblasti komplexného skúmania DNA vo Výskumnom centre molekulárnej genetiky na Prírodovedeckej fakulte UK.

"Vďaka najmodernejšej technike sa podieľajú na skúmaní oblastí, ktoré doteraz nebolo možné skúmať. Spoločná iniciatíva prepájajúca akademickú a súkromnú sféru je základom pre úspešný prenos poznatkov z vedy do praxe," dodal prorektor UK.

Spolupráca funguje aj z druhej strany

Výrobca a predajca ložísk INA Skalica, s. r. o., každoročne prijme do radov zamestnancov v priemere okolo 200 absolventov stredných a vysokých škôl. Závod má záujem rozširovať stavy zamestnancov práve o mladých ľudí, ktorí končia štúdium, preto im aj počas neho ponúka rôzne formy spolupráce.

"Pre stredoškolákov sú to napríklad výrobné praxe, pre vysokoškolákov priestor na vypracovanie diplomových prác a podobne," povedal personálny riaditeľ závodu Ján Križánek.

Podľa jeho vyjadrenia INA dlhodobo spolupracuje s viacerými školami technického zamerania, absolventi ktorých potom vo fabrike nájdu uplatnenie.

"Máme dobrú spoluprácu s Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave a tiež jej Materiálovotechnologickou fakultou v Trnave," povedal Križánek.

Absolventi vysokých škôl sa v INE uplatňujú na pozíciách technológ, konštruktér náradia a tiež ako vývojári konštrukcie.

"Máme s nimi dobré skúsenosti. Ale v súvislosti s presúvaním vývoja v rámci koncernu k nám na Slovensko zisťujeme, že študenti technických škôl nie sú jazykovo vybavení na takej úrovni, ktorú potrebujeme. Tam by malo školstvo trochu pridať. My im potom poskytujeme možnosť skvalitniť znalosti v rámci závodu," povedal Križánek.

INA má, ako dodal, dlhoročné partnerstvo aj so Strednou odbornou školou strojníckou v Skalici. Odtiaľ do závodu prichádzajú mladí ľudia na pozície mechanik-nastavovač, obrábač kovov a ďalšie. Firma školu podporuje, dokonca sa zapája aj do náboru na základných školách pre štúdium na tejto strednej škole.

"Má to svoje výsledky. Pred 14 rokmi, keď sme začali, sa za rok prihlásilo na strojnícku školu sedem detí, teraz je to každoročne okolo stovky. Je to vklad do budúcnosti," dodal Križánek.

Okrem toho INA spolupracuje a potom aj zamestnáva žiakov Strednej priemyselnej školy na Myjave, strojárov z Holíča a elektrikárov z Gbelov.

"My máme záujem o absolventov z celého Slovenska, aj keď najviac ich je, samozrejme, z regiónu," povedal personálny riaditeľ.

V súčasnosti pracuje v závode 4480 zamestnancov, iba v septembri prijali 144 nových ľudí. S presunom vývoja do Skalice a rozšírením výroby sa počíta so zvýšením stavu pracovníkov na 4700 až 4800.

Viac o téme: Stredná Domáce Škola Študent Študenti Prax Firmy Vysoká Spoločnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy