Pracovné sily odchádzajú do zahraničia. Aký bude trend v budúcnosti?

Po roku 2030 bude SR zrejme patriť k Po roku 2030 bude SR zrejme patriť k "najstarším" krajinám EÚ. Zdroj: photl.com

Momentálne odchádza zo Slovenska vyšší počet pracujúcich ľudí, ako imigrantov. Aby sme mali vyrovnanú bilanciu pracovných síl, museli by sme vylepšiť imigráciu.

Téma striebornej ekonomiky je pre Slovensko rozhodne aktuálna. Uviedla to  riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Martina Lubyová. Dodala, že úvahy o zameraní sa Slovenska na "striebornú ekonomiku" korešpondujú aj s faktom očakávaného populačného zlomu, ktorý sa obyvateľstva SR dotkne.

"V súčasnosti patríme spolu s Poľskom medzi najmladšie krajiny únie, no v dôsledku stále intenzívnejšieho starnutia budeme zrejme po roku 2030 patriť ku krajinám s najvyšším vekovým priemerom obyvateľstva v rámci EÚ," vysvetlila Lubyová.

Doplnila, že podľa Prognózy vývoja obyvateľstva v okresoch SR do roku 2035 sa na strednom a juhozápadnom Slovensku s výnimkou okolia Bratislavy očakáva vytvorenie tzv. depopulačných regiónov, ktoré budú charakteristické úbytkom a starnutím obyvateľstva.

Prognostička v tejto súvislosti pripomenula, že s celkovým poklesom obyvateľstva nám bude ubúdať aj ekonomicky aktívne obyvateľstvo, ktoré je základom ekonomického potenciálu každého štátu.

"Bilanciu pracovných síl by nám preto mohla 'vylepšiť' imigrácia," uviedla Lubyová.

Poukázala najmä na kvalifikovaných pracovníkov, o ktorých v súčasnosti súperia všetky rozvinuté krajiny vrátane EÚ – napríklad v rámci tzv. programu Modrých kariet – Blue Card. Miera imigrácie na Slovensku je však zatiaľ veľmi nízka.

"Cudzinci tvoria približne jedno percento obyvateľstva a na našom pracovnom trhu pôsobí v súčasnosti okolo 40-tisíccudzincov," informovala Lubyová a dodala, že, naopak, v zahraničí pracuje až 140-tisíc Slovákov.

"V bilancii pracovných síl sme teda už dnes v strate," skonštatovala.

Pokiaľ by sa Slovensko chcelo výraznejšie otvoriť imigrácii, štát by sa podľa Lubyovej musel zamerať na efektívnejšiu integráciu cudzincov do našej spoločnosti.  

Viac o téme: Domáce Výkon Práca Ľudia Sila Imigranti Zahraničie Sily Imigrácia Pracovná Pracovné Pracujúci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy