Pokuty za čiernu prácu sa zvýšili

Pokuta za nelegálne zamestnávanie dvoch a viac ľudí je vyššia.Pokuta za nelegálne zamestnávanie dvoch a viac ľudí je vyššia. Zdroj: photl.com

Spodná hranica pokuty za nelegálne zamestnávanie sa zvýšila o tritisíc eur. Pokuty hrozia aj za dohodárov, ktorých pracovný čas presiahne o viac ako 10 percent.

Dolná hranica pokuty za nelegálne zamestnávanie dvoch a viac ľudí je od prvého novembra vyššia. Po novom je tak táto sankcia vo výške 5-tisíc eur. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii práce, ktorá nadobúda účinnosť.

Doteraz pritom zákon stanovoval pokutu za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania od 2-tisíc do 200-tisíc eur. Novelou sa zároveň zvýšila aj dolná a horná hranica poriadkových pokút. Z doterajších 65 až 650 eur vzrástla na 100 až 1000 eur.

Novelu pripravilo ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera (Smer-SD). Cieľom týchto opatrení je podľa rezortu zlepšenie dodržiavania pracovných podmienok a podmienok na zamestnávanie v súlade s pracovnoprávnymi predpismi. Na základe novely sa zároveň za závažné porušenie predpisov považuje aj presiahnutie rozsahu pracovného času pri práci na dohodu viac ako o 10 %, najmenej však o 30 minút.
 

Viac o téme: Čierna Domáce Práca Nelegálne Zamestnávanie Pokuta Dohodár
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy