Študenti zarábajú ako vedia...aj manuálne

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Polovica študentov brigáduje iba počas letných prázdnin. Ak však zoberú brigádu, tak sú ochotní pracovať aj manuálne, častokrát mimo svoj odbor, ktorí študujú.

Takmer 70 % študentov na brigádach si neprivyrába v oblasti, ktorú študuje. Väčšina študentov brigádničí manuálne (35,7 %) alebo v oblasti služieb (27,7 %).

Z prieskumu ČSOB vyplynulo aj to, že viac ako polovica mladých ľudí (52 %) pracuje brigádnicky len počas letných prázdnin. Nájdu sa však aj výnimky. Prilepšiť si k vreckovému formou vlastného zárobku sa snažia kontinuálne najmä študenti v bratislavskom regióne. Až 45 % oslovených študentov si v tomto kraji zarába týmto spôsobom celoročne. Len 5,2 % mladých v Bratislave si privyrába menej ako týždeň v roku. Väčšina mladých však v priemere brigádničí viac ako mesiac (44,4 %).

Až 77 % brigádnikov v Bratislave dostane za odvedenú prácu 3 až 4 eurá na hodinu, o niečo menej študentov dostane rovnakú výplatu v Košiciach (43,6 %). Medzi krajmi sú rozdiely. Kým v Košiciach pracuje za menej ako 2 eurá na hodinu 47,9 % študentov, v Bratislave je to len 9,4 %.

Zarobené peniaze z brigád míňajú študenti najčastejšie na veci, po ktorých túžia (38,3 %), hneď po tom nasledujú investície do výdavkov súvisiacich so študentským životom (27,3 %). Najmenej peňazí míňajú na cestovanie a dovolenky.

Hľadáš brigádu a ty? Pozri si pestrú ponuku brigád na pracovnom portáli Kariera.sk.

Viac o téme: Domáce Študent Brigáda Zárobok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy