K získaniu práce titul nestačí

K získaniu práce titul nestačí.K získaniu práce titul nestačí. Zdroj: photl.com

Prebytok absolventov zo spoločenských odborov a nedostatok absolventov v technických smeroch. Takáto je situácia na Slovensku. Pomôže uchádzačom k práci vysokoškolský titul?

Nedostatočná previazanosť trhu práce so školstvom, absencia pracovných skúseností mladých ľudí, zle nastavený systém vzdelávania, ale aj zmeny v Zákonníku práce - to sú podľa zamestnávateľov hlavné dôvody, ktoré sa postupne podpísali pod nárast nezamestnanosti mladých na Slovensku.

"Na Slovensku je prebytok absolventov zo spoločenskovedných odborov a nedostatok kvalifikovaných absolventov vzdelaných v technických smeroch. Príčinou je aj zle nastavený systém financovania vzdelávania," uviedol o príčinách nárastu nezamestnanosti mladých tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták.

Okrem tohto dlhodobého trendu však firmy podľa neho za problematické považujú aj tohtoročné legislatívne zmeny, napríklad v Zákonníku práce.

"V období, keď firma nemá istú zákazkovú náplň, je luxus prijať uchádzača do trvalého pracovného pomeru vzhľadom na obmedzenia a povinnosti vyplývajúce napríklad zo Zákonníka práce. Aj vzhľadom na odvodové povinnosti či ďalšie legislatívne obmedzenia zamestnávatelia nie sú motivovaní pracovné miesta pre mladých vytvárať," tvrdí Hošták.

Za prekážky v podnikaní považujú firmy napríklad aj zvýšenie dane z príjmu fyzických osôb, zníženie limitu uplatnenia paušálnych výdavkov alebo nové povinnosti voči zdravotným poisťovniam a Sociálnej poisťovni.

"Toto ako celok pôsobí skôr utlmujúco v priestore malých a stredných podnikov, čo vplýva aj na zamestnanosť. Vláda ani Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR pracovné miesta nevytvoria. Tie vytvoria najmä podnikatelia v tomto sektore, ktorý majú približne 72-% podiel na zamestnanosti a 40-% podiel na hrubom domácom produkte," upozornil prezident Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) Vladimír Sirotka.

Podľa Inštitútu zamestnanosti znížiť nezamestnanosť mladých Slovákov by mohla vyššia informovanosť a previazanosť vzťahov školstva a trhu práce. Riešením by bolo aj zníženie počtu študentov, ktorí študujú menej perspektívne odbory.

"Zatiaľ čo pred 10 rokmi bolo na Slovensku menej ako 100-tiscíštudentov vysokých škôl, v roku 2012 to bolo už viac ako 135-tisíc. Osobne vidím aj veľký problém v samotných študentoch, ktorí si myslia, že k získaniu práce im stačí titul," tvrdí manažérka pre publicitu Inštitútu zamestnanosti Ivana Oravcová.

Pomôže mladým k práci vysoká škola?

Existujú pracovné pozície, ktoré nie je možné bez vysokoškolského vzdelania vykonávať. Sú to pozície ako výrobný inžinier, programátor-informatik, architekt, psychológ, lekár a ďalšie.

„V prípade, že nám dá klient špecifikáciu pracovnej pozície, kde sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie, musíme rešpektovať túto požiadavku a vyžadovať ju od uchádzača o danú pozíciu,“ hovorí Vlasta Sekuciová, senior recruiter v spoločnosti Start People.

V praxi sa môže stať aj prípad, že uchádzač spĺňa všetky požiadavky na pracovnú pozíciu, ale človek nemá vysokú školu. V takto prípade zamestnávatelia veľmi radi akceptujú skúseného človeka, aj keď nie je vysokoškolsky vzdelaný.

„Paradoxne sa objavujú aj situácie, že na určitú pozíciu sa VŠ vzdelanie nevyžaduje, ale v praxi vykonávajú takúto pozíciu dvaja pracovníci a ten ktorý má VŠ vzdelanie, má vyšší plat. Akoby ten s VŠ vzdelaním robil takúto prácu kvalitnejšie,“ povedala Vlasta Sekuciová.

Vysokoškolské vzdelanie nie je potrebné napríklad na pozíciu účtovníka. Iná situácia však môže nastať, ak si chce zamestnávateľ vychovať nového človeka „účtovníka“, ktorého pripraví na vyššiu kvalifikovanú pozíciu. Tu potom od neho môže vyžadovať vysokoškolský titul.

„Ak klient zamýšľa prijať kandidáta len na danú pozíciu a nemá s ním plány do budúcna na inú pozíciu, bude akceptovať SŠ a praktické skúsenosti,“ vysvetľuje Sekuciová zo Start People.

Viac o téme: Domáce Práca Škola Titul Vzdelanie Vysoká Diplom Vysokoškolské
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR, red., Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy