Vyššie vzdelanie neznamená postup na lepšie miesto

Vyššie vzdelanie neznamená postup na lepšie miesto.Vyššie vzdelanie neznamená postup na lepšie miesto. Zdroj: photl.com

Ako môže dať okamžitú výpoveď zamestnanec? Dôvodom je neposkytnutie pracovného miesta z dôvodu vyššieho vzdelania. Vykonávam činnosť robotníka s bakalárskym titulom a zamestnávateľ mi oznámil, že nemá pre mňa miesto adekvátne môjmu vzdelaniu. Ja som si už našla pracovnú ponuku ale musím nastúpiť ihneď.

Poradňa: Zamestnanec je povinný vykonávať práce podľa pracovnej zmluvy a zamestnávateľ je povinný takúto prácu zamestnancovi prideľovať. Vykonávať práce iného druhu  je zamestnanec povinný len výnimočne, napr. zo zdravotných dôvodov alebo v prípade vzniku mimoriadnej udalosti.

Ak zamestnanec dosiahol vyššie vzdelanie ako je vyžadované alebo potrebné na výkon práce dojednanej v pracovnej zmluve, zamestnávateľ nie je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu a poskytnúť mu tým prácu zodpovedajúcu jeho vzdelaniu.

Okamžitá výpoveď neexistuje

Zákon pozná len okamžité skončenie pracovného pomeru, ale k tomu môže zamestnanec pristúpiť len výnimočne, a to keď podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu lebo ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu do 15 dní po uplynutí ich splatnosti alebo je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

Titul nezaručí povýšenie

Dosiahnutie vyššieho vzdelania, potrebné na výkon dojednanej práce, nie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Zamestnanec však kedykoľvek a dokonca aj bez uvedenia dôvodu môže dať výpoveď, jeho pracovný pomer sa vtedy skončí až uplynutím výpovednej doby. Aj v prípade, ak zamestnanec uvedie  vo výpovedi dôvod skončenia pracovného pomeru, nemá to vplyv na trvanie výpovednej doby. Ak chce zamestnanec skončiť pracovný pomer skôr  a nečakať na uplynutie výpovednej doby, môže požiadať zamestnávateľa o skončenie dohodou k určitému dátumu - takejto žiadosti však zamestnávateľ nemusí vyhovieť.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Práca Vzdelanie Ponuka Pracovná Vysokoškolské Ponuku Štúdiu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy