Rebríček najmenej pracovitých krajín sveta

Holanďania patria medzi zamestnancom s najmenším počtom odpracovaných hodín do týždňa.Holanďania patria medzi zamestnancom s najmenším počtom odpracovaných hodín do týždňa. Zdroj: photl.com

Slováci patria do desiatky najpracovitejších krajín sveta. Na svete však existujú zamestnanci , ktorí si odpracujú najmenej hodín a pritom neutrpí ich životná úroveň. Holanďania si odpracujú najmenej, pričom vo väčšine krajín je dobre nastavený sociálny systém.

Slováci si musia pri rovnomernom pracovnom týždni odpracovať 40 hodín do týždňa. Stanovuje im to Zákonník práce. Američania napríklad pracujú o niečo menej, 38 hodín do týždňa. Švajčiari 35 hodín, pričom za opracovaný počet hodín dostávajú rovnako zaplatené ako americkí zamestnanci. Ako sú na tom ostatné národy? Štatistiku prináša Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj OECD.

  1. Holandsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 29
    Priemerná ročná mzda: 47-tisíc dolárov

    V Holandsku je takmer štandardom štvordňový pracovný týždeň. Preferovaný je hlavne medzi pracujúcimi matkami. Podľa holandských štatistík, v minulom roku pracovalo 86 percent zamestnaných matiek okolo 34 hodín do týždňa. Skrátený pracovný čas mali aj pracujúci otcovia, ktorých bolo okolo 12 percent.

    Holandské zákony presadzujú rovnováhu medzi prácou a súkromným životom a zároveň ochraňujú aj zamestnancov na čiastočný pracovný úväzok. Všetci zamestnanci majú plne platenú dovolenku ako aj materskú alebo otcovskú dovolenku. Zákon, ktorý prešiel ešte v roku 200, umožňuje zamestnancom znížiť si počet opracovaných hodín, pričom hodinová mzda a zdravotná starostlivosť zostáva nezmenená.
     
  2. Dánsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 33
    Priemerná ročná mzda: 46-tisíc dolárov

    Firemná kultúra v Dánsku je veľmi podobná kultúre v ostatných škandinávskych krajinách. Bežnými benefitmi sú flexibilná pracovná doba a platená päťtýždňová dovolenka. Ak zostanete bez práce, štát poskytuje dávky v nezamestnanosti počas dvoch rokov.
     
  3. Nórsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 33
    Priemerná ročná mzda: 44-tisíc dolárov

    Pracovné prostredie v Nórsku patrí medzi najštedrejšie na svete. Zamestnanci dostávajú 21 platených dní dovolenky do roka a často je možné dohodnúť sa so zamestnávateľom na zníženom počte odpracovaných hodín, ak sa rodič musí starať o dieťa. Taktiež je možné predĺžiť si materskú dovolenku až na 43 týždňov, pričom rodič dostáva nezmenenú výšku platu  alebo dokonca 53 týždňov, ale so zníženým platom.
     
  4. Írsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 34
    Priemerná ročná mzda: 51-tisíc dolárov

    Priemerná pracovná doba v Írsku výrazne klesla za posledných tridsať rokov. Írovia ešte v roku 1983 pracovali priemerne 44 hodín do týždňa, v roku 2012 to však bolo iba 34 hodín. Výrazný pokles pracovný hodín nastal hlavne pri poľnohospodárskych prácach. Väčšej obľube sa ale v poslednej dobe tešia ľudia na čiastočný pracovný úväzok.
     
  5. Nemecko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 35
    Priemerná ročná mzda: 40-tisíc dolárov

    Práca na čiastočný pracovný úväzok je za posledné roky stále častejším javom aj v Nemecku. Štatistika z roku 2012 hovorí, že jeden zo štyroch pracujúcich pracuje na čiastočný úväzok. Zdieľanie pracovných miest čiastočne pomohol k záchrane pracovných miest a zníženiu nezamestnanosti v krajine.
     
  6. Švajčiarsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 35
    Priemerná ročná mzda: 50-tisíc dolárov

    Švajčiari sa radia podľa OECD medzi najšťastnejších ľudí na svete. Niet preto pochýb, keďže zamestnanci vo Švajčiarsku dostávajú rovnaký plat ako Američania, avšak odpracujú o 155 menej hodín v roku. Vysoký je aj počet zamestnaných ľudí v produktívnom veku. Je to až 79 percent ľudí. Pre porovnanie v Amerike je 67 percent Američanov zamestnaných v produktívnom veku (15 – 65 rokov).
     
  7. Belgicko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 35
    Priemerná ročná mzda: 44-tisíc dolárov

    Belgicko zaviedlo pre zamestnancov systém, aby zabránilo ich vyhoreniu. To je aj dôvod, prečo vláda vytvorila „kariérne prestávky“. Každý zamestnanec má nárok na jednoročnú prestávku počas svojho pracovného života. Počas tohto obdobia dostáva zamestnanec „vreckové“ od vlády. Belgická vláda taktiež prepláca 15 týždňovú materskú dovolenku pre ženy a 10 dňovú materskú dovolenku pre mužov. Rodičovskú dovolenku v dĺžke trvania 3 mesiace je možné zobrať si kedykoľvek do veku 12 rokov dieťaťa. Belgickí zamestnanci pracujú v priemere o 210 hodín menej ako americkí pracovníci.
     
  8. Švédsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 36
    Priemerná ročná mzda: 38-tisíc dolárov

    Pracovná kultúra vo Švédsku je do značnej mieri riadená zmluvami s odbormi. Pri kolektívnom vyjednávaní dosiahli Švédi kratší pracovný čas, flexibilitu v práci a možnosť pracovať z domu. Práca na čiastočný pracovný úväzok je viac výsadou žien, ako mužov.
     
  9. Austrália
    Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 36
    Priemerná ročná mzda: 45-tisíc dolárov

    Austrálske právo kladie veľký dôraz, aby zamestnanci pracovali maximálne 38 hodín do týždňa a to sa snažia aj dodržiavať. Austrálska vláda schválila nové štandardy práce ešte v roku 2009, kde sa stanovilo 10 ochrán pracovníkov. Medzi tieto ochrany patrí štátny sviatok alebo odstupné.
     
  10. Taliansko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 36
    Priemerná ročná mzda: 34-tisíc dolárov

    Systém práce v Taliansku sa vyvíjal podobne ako v Nemecku. Pracovný čas pre ľudí pracujúcich na plný pracovný úväzok sa stanovil na maximálne 40 hodín do týždňa a nadčas je obmedzený na 8 hodín týždenne. Za nedodržanie zákonom stanovených hraníc môžu zamestnávatelia čeliť vysokým pokutám. Zamestnanci v Taliansku majú taktiež nárok na 4 týždne platenej dovolenky za rok.
Viac o téme: Holandsko Práca Počet Rebríček Systém Sociálny Krajiny Hodín Najmenej OECD Pracovité Pracovitosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: money.cnn.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy