O podpore nových pracovných miest rozhodnú výbory

Výbory budú rozhodovať o prerozdelení balíka v sume takmer 264 miliónov eur na podporu nových pracovných miest.Výbory budú rozhodovať o prerozdelení balíka v sume takmer 264 miliónov eur na podporu nových pracovných miest. Zdroj: photl.com

Riešenie, ako pretnúť začarovaný kruh nezamestnanosti a situácie na trhu práce, ponúkli predstavitelia Konfederácie odborových zväzov SR. Výbory budú rozhodovať o prerozdelení balíka v sume takmer 264 miliónov eur.

Na tlačovej besede prezentovali návrh zásad financovania aktívnych opatrení politiky trhu práce, ktoré by mali zvýšiť ich efektívnosť a účinnosť vo vzťahu k cieľovým skupinám z radov uchádzačov o zamestnanie.

Ako uviedol prezident KOZ Jozef Kollár „od 1. mája sa mení zákon o službách zamestnanosti, ktorý vychádza z Národného programu reforiem SR. Zámerom je revízia aktívnej politiky trhu práce, je založená na reálnom využívaní jednotlivých nástrojov a ich skutočnej efektívnosti. Jej zmyslom je predovšetkým zmena systému financovania, ktorá predovšetkým sleduje zvýšenie zodpovednosti na jednotlivých úrovniach riadenia trhu práce“.

Zmena umožňuje uplatnenie funkčných mechanizmov solidarity a princípov motivácie na regionálnej úrovni, má stabilizovať pravidlá financovania a racionalizovať výdavky na aktívne opatrenia politiky trhu práce. Mala by prispieť k diskusii o otázkach daňovo-odvodového zaťaženia zamestnancov a zamestnávateľov v rámci projektu UNITAS.

Inými slovami, zamestnancom i zamestnávateľom budú poskytnuté daňové a odvodové zvýhodnenia pri tvorbe nových pracovných miest. O výške tohtoročného balíka v sume takmer 264 miliónov eur zo štátneho rozpočtu na vytvorenie nových pracovných miest budú rozhodovať výbory na regionálnej úrovni, v ktorých budú mať zastúpenie aj odbory, zamestnávateľské zväzy, Združenie miest a obcí na Slovensku, ako aj ďalšie zainteresované zložky. Nový dotačný model vychádza z vybraných indikátorov na trhu práce z minulého roka a všetky výdavky idú z účtu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
 

Viac o téme: Podpora Domáce Miesto Balík Miesta Pracovné Výbory
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy