Výroba áut priniesla najvyššie tržby

Výroba áut priniesla v januári najvyššie tržby.Výroba áut priniesla v januári najvyššie tržby. Zdroj: photl.com

K odvetviam, ktoré v januári vykázali najvyššiu tržbu, patrila výroba dopravných prostriedkov, výroba potravín a nápojov ako aj výroba textilu a odevov. Tržby však klesli vo výrobe počítačových a elektornických výrobkov.

Tržby v slovenskom priemysle po predchádzajúcom decembrovom poklese v januári tohto roka znova vzrástli. Medziročne sa zvýšili o 0,4 %, informoval Štatistický úrad SR.

Z odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom raste týchto tržieb, najvýznamnejšie zvýšenie zaznamenala výroba dopravných prostriedkov o 15,4 %, výroba kovov a kovových konštrukcií o 5,8 %, výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 9,3 %, výroba elektrických zariadení o 8,6 % a výroba textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 8,5 %.

Tržby naopak klesli najmä vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 23,5 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,9 %.

Tržby vo vybraných trhových službách naďalej výrazne rástli. Oproti januáru 2012 sa zvýšili o 13 %, pričom boli vyššie takmer vo všetkých činnostiach. Najrýchlejšie pritom v januári rástli tržby za bezpečnostné a pátracie služby o 19,7 %, architektonické a inžinierske činnosti o 18,5 %, činnosti v oblasti nehnuteľností o 18 % a za činnosti cestovných agentúr o 16,7 %. Znížili sa len v činnostiach herní a stávkových kancelárií, a to o 1 %.

V stavebníctve podľa štatistikov v prvom mesiaci tohto roka pokračoval trend výrazného poklesu tržieb, keď sa oproti januáru 2012 znížili o 8,6 %.

Celkové tržby v doprave a skladovaní po medziročnom poklese v predchádzajúcom mesiaci znova vzrástli. Medziročne sa zvýšili o 14,1 %.

Tržby v informačných a komunikačných činnostiach po predchádzajúcich štyroch mesiacoch rastu naopak klesli. V porovnaní s januárom 2012 sa podľa ŠÚ SR znížili o 3,1 %.
 

Viac o téme: Autá Výroba Domáce Výrobky Počítačové Tržby Áut Automobily Výrobkov Dopravných Prostriedkov Počítačonývch
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy