Po prepúšťaní zamestnancov v automobilkách je na rade Renault

Renault plánuje do roku 2016 zrušiť 7500 pracovných miest v továrňach vo Francúzsku.Renault plánuje do roku 2016 zrušiť 7500 pracovných miest v továrňach vo Francúzsku. Zdroj: TASR/AP

PSA Peugeot Citroën, Ford a General Motors znižujú počty svojich zamestnancov v Európe. K automobilkám sa pridáva aj Renault. Autombilky si takýmto spôsobom potrebujú znížiť náklady.

Automobilka Renault chce v priebehu štyroch rokov prepustiť 17 % zamestnancov vo svojich francúzskych závodoch. Renault už totiž šesť rokov po sebe bojuje s klesajúcim odbytom na európskom trhu a potrebuje znížiť náklady.

Podľa hovorkyne Sophie Chantegayovej Renault plánuje do roku 2016 zrušiť 7500 pracovných miest v továrňach vo Francúzsku, z toho 5700 pozícií zruší po odchode zamestnancov do dôchodku.

Generálny riaditeľ automobilky Carlos Ghosn odhaduje, že predaj áut v Európe sa aj v tomto roku zníži, a to zhruba o 3 %.

Preto nielen Renault, ale aj PSA Peugeot Citroën, Ford a General Motors znižujú počet zamestnancov v Európe v dôsledku klesajúceho odbytu. Peugeot už oznámil, že ruší 11.200 pracovných miest vo Francúzsku a zatvára továreň na predmestí Paríža. GM prepustí 3100 ľudí v Európe a Ford zatvorí tri prevádzky na starom kontinente, v dôsledku čoho príde o prácu 5700 jeho zamestnancov.

"Ak s odbormi podpíšeme dohodu, znižovanie počtu zamestnancov nepovedie k zatvoreniu niektorej z tovární ani k nútenému prepúšťaniu," uviedol Gerard Leclercq, šéf francúzskej divízie Renaultu.


 

Viac o téme: Renault Autá Prepúšťanie Automobily Zahraničné Zamestnancov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: TASR/AP

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy