Na trhu práce sú vzdelanejší ľudia ako pred rokmi

Podiel obyvateľov Slovenska v strednom a vyššom veku sa zvyšuje aj na trhu práce.Podiel obyvateľov Slovenska v strednom a vyššom veku sa zvyšuje aj na trhu práce. Zdroj: rgbstock.com

Zamestnávatelia majú za posledných dvadsať rokov na trhu práce k dispozícii vzdelanejších starších ľudí.

Ku 21. máju 2011 bolo na Slovensku 12,7 % obyvateľov vo veku 65 rokov a viac. Oproti roku 2001 tak došlo ku zvýšeniu o 1,3 percentuálneho bodu.

"Čiže za 10 rokov sa tento podiel výrazne zvýšil," povedala na dnešnej tlačovej besede predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová na základe údajov vlaňajšieho Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2011, ktoré úrad realizoval.

Už aj na Slovensku sú tak znateľné príznaky starnutia. Touto problematikou je teda potrebné sa zoberať a to aj napriek tomu, že v Európskej únii existujú štáty s vyšším indexom starnutia. Cesta k zmene vedie podľa Benkovičovej cez takzvané aktívne starnutie, ktoré umožňuje ľuďom realizovať svoj potenciál telesnej, spoločenskej a duševnej pohody počas celého života.

Podiel obyvateľov Slovenska v strednom a vyššom veku sa zvyšuje aj na trhu práce. Za posledných 20 rokov došlo podľa ŠÚ SR k výraznému nárastu obyvateľov so stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním v strednom (45 až 59 rokov), vyššom (60 až 74 rokov) a vysokom veku (75 až 89 rokov). Zamestnávatelia tak majú na trhu práce k dispozícii vzdelanejších starších ľudí.

V rámci sociálnej ochrany rastie v SR počet seniorov a výdavky na dôchodcovské dávky sa zvyšujú. Na starobných dôchodkoch bolo vlani vyplatených 3,926 miliardy eur a na všetkých dôchodkových dávkach dosiahol 71,4 %.

"V roku 2011 sa výdavky na starobné dôchodky zvýšili v porovnaní s rokom 2007 o 29,6 %," skonštatovala generálna riaditeľka sekcie sociálnej štatistiky a demografie Ľudmila Ivančíková.

Ku koncu minulého roka bolo vyplatených takmer milión starobných a predčasných starobných dôchodkov. Priemerný mesačný starobný sólo dôchodok predstavoval vlani sumu 362,1 eur. Priemerný mesačný predčasný starobný dôchodok bol 357,6 eura. Ešte do roku 2011 bol pritom na Slovensku priemerný predčasný starobný dôchodok vyšší ako priemerný starobný sólo dôchodok.
 

Viac o téme: Domáce Dôchodok Dôchodky Vzdelanosť Zdelanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy